Sadekesän satona moni miettii maan tiivistymistä. Kaikkea ajoa märillä pelloilla ei voi välttää. Oikein säädetyillä rengaspaineilla tiivistymistä voi vähentää.

Renkaille on olemassa suosituspaineet, mutta olennaista on, että itse osaa valita tekeillä olevaan työhön ja juuri omille pelloille oikeat arvot.

Kuinka usein tarkistat ja korjaat rengaspaineita? Ja jos tarkistat, mistä tiedät, paljonko paineen pitäisi olla? Jos tekninen käsikirja löytyy, osaatko käyttää sitä? Jos tiedät paineen, kuinka usein tarkistat painemittarisi, jotta se mittaa oikein?

Näillä kysymyksillä tekninen asiantuntija Åke Boller Michelin maatalousrenkaista haastoi yli sataa kuulijaansa Paimiossa Osmo- ja Järki Pelto -hankkeiden yhteisessä maatalousrengasillassa.

”Esimerkiksi meillä Tanskassa monella tilalla on painemittari, jossa on asteikko 1–12 baaria. Sen tarkkuus ei riitä säätämään painetta 0,4:ään tai 0,8 baariin”, Boller sanoo.

Perinteisesti painetta on säädetty nopeuden mukaan. VF-renkaille ilmoitetaan taulukoissa vain yksi nopeus, 65 kilometriä tunnissa. Suosituspaine ei siis riipu nopeudesta.

Michelin on kehittänyt omille renkailleen puhelimeen ladattavan sovelluksen, josta oikea paine löytyy helposti käsikirjaa kahlaamatta. Sovellukseen syötetään akselikuorma, valitaan käytössä oleva rengas ja se, onko perässä hinattava vai nostolaitesovitteinen kone. Seuraavaksi koneyhdistelmä valokuvataan, jotta sovellus mittaa renkaiden etäisyyksiä etupainoista ja perän koneesta. Näillä tiedoilla Michelin Pressure Calculator laskee sopivan rengaspaineen.

Sopivankokoisen renkaat tehoon nähden

”Oikea rengas välittää traktorin tehon ja kuorman maahan alhaisella paineella”, Boller toteaa.

Hänen mukaansa traktorinvalmistajat pyrkivät valitsemaan uuteen traktoriin liian pienet renkaat suhteessa siihen, mitä traktorilta odotetaan. Pienellä renkaalla saadaan hintaa painettua alaspäin.

”Renkaisiin kohdistuu staattisia ja dynaamisia kuormia. Renkaita valittaessa on tärkeä miettiä, mitä traktorilla tehdään. Dynaaminen kuormitus, vääntö, on renkaille raskainta. Kynnätkö vai et, se vaikuttaa.”

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2018 Maatilan Pellervosta. Tilaajana jutun löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli