Maatilan Pellervo

Kuitupuu nousee ensi vuonna

joulukuu 7, 2017 | TEEMU PAKARINEN, teksti

Metsäteollisuuden isot investoinnit lisäävät selvästi kuitupuun käyttöä ensi vuonna. Kasvu korjataan yksityismetsistä.

Myssyfarmi ponnistaa suomalaisesta maaperästä

joulukuu 7, 2017 | RIITTA SAARINEN, teksti

Myssyfarmi viljelee rypsiä, hernettä, ruista, ohraa, kauraa ja rehua. Sadosta jalostetaan rypsiöljyä ja hernetuotteita. Maailmalle tuotetaan tietysti myös villamyssyjä; ne syntyvät luomuvillasta taitavien naisten käsissä.

Vauhtia ravinnekierrätykseen

joulukuu 7, 2017 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Kierrätyslannoitus on murrosvaiheessa. Hankkeissa on saatu paljon alulle, mutta nyt työ vasta tosissaan alkaa. Jätevesilietteen käsittely on ongelmallista.

Drone muuttaa viljelyä

joulukuu 7, 2017 | SAARA LIESPUU, teksti

Dronen hyperspektrikameralla kuvatun täsmäviljelymateriaalin hyödyntäminen lannoituksessa on koelohkoilla kasvattanut viljasatoa tai pienentänyt lannoituskustannuksia jopa 30 prosenttia. Lohkojen sisäinen vaihtelu on suurta; siihen pitäisi päästä kiinni.

Kilowatteja katolta

joulukuu 7, 2017 | VESA JÄÄSKELÄINEN, teksti ja kuva

Savonlinnan Kallislahdessa toimivalla Kosolan lypsykarjatilalla hyödynnetään tehokkaasti sekä aurinkosähköä että maalämpöä. Ostoenergian kulutus tuotettua maitotonnia kohti on vain puolet keskiarvoon verrattuna.

Monitoimi­lomittajalle on kysyntää

joulukuu 7, 2017 | SIRPA PALOKARI, teksti

Yrittäjänä toimiva maatalouslomittaja voi kehittää bisnestään opiskelemalla lisätaitoja ja tarjoamalla tiloille erikoispalveluja. Timo Sillanpää osti sorkanhoitotelineen, pienkuormaajan ja haketuslaitteen.

Yhtiöittäminen houkuttaa kasvavia tiloja  

joulukuu 7, 2017 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Tilan kasvu saa monen pohtimaan verotuksellisesti edullisempaa osakeyhtiömuotoa. Kun ansiotuloveron piiriin kuuluvaa tuloa on noin 50 000–60 000 euroa, se voi olla järkevä ratkaisu.

Satovuosi vai katovuosi?

marraskuu 1, 2017

Viime kesän viljasato on kaksijakoinen. Se, mitä päästiin ajoissa puimaan, tuotti monin paikoin keskimääräistä paremman sadon. Myöhään puidun sadon laatu on heikko. Paljon jää myös puimatta.

Ojat vetämään, maan rakenne kuntoon

marraskuu 1, 2017

Viljely lähtee perusasioista, toitotetaan joka puolella. Verkatakkilan tilalla se on otettu tosissaan. Peltojen parannus on lähtenyt ojien avaamisesta.

Hyvä valmennus jalostaa varsasta juoksijan

marraskuu 1, 2017

Varsojen valmennukseen erikoistunut Markku Nieminen on kuulunut jo vuosikymmenien ajan Suomen ravivalmentajien kärkikaartiin. Hän kiittää tallinsa hyvästä menestyksestä työhönsä sitoutuneita hevostenhoitajia.