Hännänpurentaa esiintyy edelleen Suomessa hyvistä olosuhteista huolimatta. Esko Viholainen on tehnyt töitä keksiäkseen virikkeen, jolla ongelma laskisi promilleluokkaan.

Janakkalalainen Esko Viholainen kehitti aikanaan vatsanhoitorehu Pekoni Putkimiehen, joka auttaa porsimisen aikaiseen ummetukseen. Työskennellessään oman sukutilan sikalassa keksijä sai idean hillitä hännänpurentaa vatsanhoitorehun avulla.

”Annoin sitä kokeeksi puremistilanteessa. Reaktio oli ällistyttävä. Siat tulivat hulluiksi ja tappelivat maistaakseen. Siitä tehtiin oma rinnakkaisrehu hännänpurennan poistamiseen. Se on Makunarun äiti. Myin patentin Suomen Rehulle.”

Muut päättelivät kyseessä olevan ruoansulatukseen liittyvän ilmiön. Keksijä itse oivalsi, että kaiken takana täytyy olla maku. Sikojen reaktio alkoi muutamassa sekunnissa.

”Se on aivokemiaa. Kun kaikki ovat saaneet maistaa, siat rauhoittuvat nopeasti. Makukokemus katkaisee stressaantumisesta aiheutuvan kiihkon, joka yleensä purkautuu puremisena.”

Lue koko juttu huhtikuun 2019 painetusta Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät koko lehden e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli