Eläin-liite

Genomiarvostelu tuo tiloille täsmämanageroinnin

helmikuu, 2018 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti

Luken tutkijat uskovat, että Suomessa voidaan kehittää ympäristöystävällinen, terve lehmä, joka tuottaa hyvin. Lypsykarjataloutemme volyymi voisi kasvaa tai jopa kaksinkertaistua ekologisesti kestävästi.

Osuuskuntahenki elää Munakunnassa

helmikuu, 2018 | VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuva

Tanskalaisen Dava Foodsin kanssa nelisen vuotta sitten liittoutunut Munakunta haluaa jatkossa pitää itseään paremmin esillä. Työtä hoitamaan on palkattu oma toimitusjohtaja. Munakunnasta tuli omistajaosuuskunta vuonna 2014, kun sen toiminta yhtiöitettiin […]

Isot sonnit vaihtuivat pikkuvasikoihin

tammikuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Katri ja Mikko Salon tilalla Porissa muutettiin tuotannon suuntaa reilu pari vuotta sitten. Sonnien loppukasvatus sai väistyä vasikkakasvatuksen tieltä. Nyt tilalla on noin 700 alle puolivuotiasta vasikkaa.

Hyvät vasikat ovat kannattavuuden pohja

tammikuu, 2018 | EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuvat

Muutama sata hehtaaria peltoraiviota, kolme navettaa ja kolmisen sataa emoa kolmeen vuoteen. Kaiken takana on nuoren miehen vahva usko maatalouteen.

Euron parempi naudan hinta yhteisellä näkemyksellä

tammikuu, 2018 | LEENA PAKARINEN, teksti ja kuvat

Naudanlihalla on Ruotsissa euron parempi tuottajahinta kuin Suomessa, koska kuluttajat haluavat ostaa Nöt från Sverige. Brändin takana on koko ketjun yhteistyö.

Kaikki eläinten eteen

tammikuu, 2018 |  VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Huittisissa sijaitsevalla Hekalin tilalla tehdään koko ajan töitä sikalan olosuhteiden parantamiseksi. Se onnistuu monta kertaa pieniin asioihin puuttumalla.

Ruokinnan korjaus kohensi eläinterveyttä ja tuotosta

marraskuu, 2017

Kun poikimisen jälkeiset ongelmat saadaan kuriin, lehmien lypsykausi lähtee hyvin käyntiin. Eläimet heruvat oman potentiaalinsa mukaan, eikä tuotoksesta leikkaudu paras osa pois.

Vain syöty rehu lypsättää

marraskuu, 2017

Vaikka kuinka saisi hyvää säilörehua ruokintapöydälle, se pitää myös syödä, jotta se näkyisi maitotilissä. Rehukustannusten hallinta on taitolaji, sanoo Sari Jussila.

Paakkarin tilaa kehitetään perusteista alkaen

marraskuu, 2017

Pari vuotta sitten lypsykarjatilan nimiinsä ottaneet Arja ja Tauno Paakkari ovat päättäneet pysyä maidontuottajina, vaikka heitä olisi jossain vaiheessa jäljellä alle tuhat. Tuotannon kehitys aloitettiin peltojen kunnostamisella ja lean-opeilla.

Elanto tulee sioista ja sipulista

marraskuu, 2017

Laitilalaisen Siirilän tilan lihasikala kannattaa juuri ja juuri oman työn turvin. Jos paremmat ajat eivät koita, on perhe valmis jatkamaan viljelytilana. Tilan vajaan hehtaarin alalla viljeltävä varhaissipuli tuottaa paremmin kuin siat.