Maatilan Pellervo

Yrittäjävähennys hyödyttää sekä maa- että metsätalousyrittäjiä

helmikuu, 2018 | HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuva

Valtaosa maa- tai metsätalousyrittäjistä pääsee hyötymään uudesta yrittäjävähennyksestä. Verottaja tekee tuloista viiden prosentin vähennyksen viran puolesta, joten sitä ei itse merkitä verolomakkeelle.

Nurmille tarpeeksi typpeä

helmikuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Uudet koetulokset osoittavat, että nurmen typpilannoitus näkyy sadon määrässä selvästi paremmin kuin aikaisemmin. Nurmi siis käyttää typen sadonmuodostukseen.

Eräratsu vie ratsastajan luontoon

helmikuu, 2018 | RIITTA SAARINEN, teksti

Kunnon pakkastalvi, lunta, rauhaa, revontulia ja tähtitaivas… Yhä useammat matkailijat hakevat näitä elämyksiä Suomen Lapista. Tuulia Tykkyläinen järjestää hevosretkiä luontoon Rovaniemen Marrasjärvellä.

Itä-Lapissa pahat hirvituhot

helmikuu, 2018 | RIITTA SAARINEN, teksti

Hirvien tekemät taimikkotuhot ovat lisääntyneet huomattavasti itäisessä Lapissa. Kemijärvi ja Salla ovat edelleen Suomen pahimpia tuhoalueita, muualla Lapissa vahingot ovat vähenemään päin.

Pikkutilasta 200 lehmän tilaksi

helmikuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Ilvessaaren tilaa on viidentoista vuoden ajan kasvatettu pala palalta rakentaen. Vuosi sitten valmistui viimeisin laajennus, jonka myötä tilalla siirryttiin lypsyrobottiaikaan. Samalla kaikki lypsävät saatiin saman katon alle.

Maissi kiinnostaa karjatiloja

tammikuu, 2018 | EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuva

Hyvä hehtaarisato kertakorjuulla ja pötsin ohittava tärkkelys houkuttavat kokeilemaan maissia. Se kasvaa kohisten pimenevissä, lämpimissä loppukesän öissä.

Sertifioitu siemen parantaa satoa tehokkaasti

tammikuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Rehuviljan ja siemenviljan hintaeron supistuminen lisäisi sertifioidun siemen käyttöä, uskoo Salmelan tilan siemenpakkaaja Tuomas Mäkinen.

Puunkorjuu kaipaa pakkasia

tammikuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Puulle riittää nyt ottajia, kunhan sitä saataisiin metsästä pois. Poikkeuksellisen sateinen syksy hankaloitti pahoin puunkorjuuta etenkin Etelä-Suomessa, mutta laajalti myös muualla Suomessa.

Enemmän kuin ammatti

tammikuu, 2018 | RIITTA SAARINEN, teksti

Rovaniemeläinen Sanna Marjomaa sanoo tienneensä aina, että hänestä tulee poronhoitaja. Poronhoito pohjoisessa on enemmän kuin ammatti, se on elämäntapa.

Tiivistyminen hallintaan pienillä rengaspaineilla

tammikuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti

Sadekesän satona moni miettii maan tiivistymistä. Kaikkea ajoa märillä pelloilla ei voi välttää. Oikein säädetyillä rengaspaineilla tiivistymistä voi vähentää.