Tornion Kourilehdossa toimiva Frantin lypsykarjatila kasvoi uunituoreella pihaton laajennuksella Lapin maakunnan suurimmaksi maidontuottajaksi. Kustannussäästöjä toi reknnusprojektin ajoitus taantuman pohjalle.

Frantin tilan ensimmäinen pihatto rakennettiin kesällä 2006. Tänä syksynä valmistunut uusi pihatto on kymmenkunta metriä pitempi kuin vanha, mutta muuten rakennukset ovat keskenään lähes samanlaiset.

”Uudessa eläinhallissa on 1 780 neliömetriä, vanhempi pihatto on hieman kookkaampi. Lypsyasema, sosiaalitilat ja eläinhallit mukaan lukien pohjapinta-alaa on reilu 2 000 neliötä. Yhteensä tilaa on liki 4 000 neliötä”, Janne Frantti summaa.

Molemmat pihatot ovat arkkitehti Jouni Pitkärannan suunnittelemia verhoseinäpihattoja, jossa eläinten ruokinta hoidetaan ulkoa täytettävillä visiiriruokintapöydillä.
”Sanoin Jounille, että ota se vanha kuva näkösälle, ja lisää toiseen päähän jatkoksi kolme liimapuukaarta. Rakennekuvat hankittiin paikalliselta insinööritoimistolta. Tyytyväisiä ollaan oltu, muutoksia ei tarvittu”, Frantti kertaa.

Uuden eläinhallin kohdalta poistettiin pintamaat syksyllä 2012. Kirvesmiehet saapuivat työmaalle toukokuussa 2013. Homma alkoi anturakivien asennuksella. Kohde saatiin suojaan sateelta kesäkuussa.

”Kuiva kesä suosi rakentamista. Meillä oli töissä kaksi kirvesmiestä sekä kaksi talonrakentajiksi kouluttautuvaa poikaa ammattikoulusta. Itselle ei kannata laskea juuri minkäänlaista työpanosta, oma aika kuluu kaikkeen muuhun.”
Frantti sanoo, että hän ei edes harkinnut kokonaisurakan teettämistä. Ne firmat, joilla työn jälki on kohdallaan, ovat varattuja vuosiksi eteenpäin.

”Soittelin tutuille kirvesmiehille jo siinä vaiheessa, kun täytin ympäristölupahakemusta. Sähkö- ja LVI-työt tekivät ne samat kaverit, jotka tekivät työt vanhemmassakin navetassa. Ei ollut mitään syytä vaihtaa miehiä.”

Laajennus sai ympäristöluvan viime vuoden syyskuussa, käsittely kesti noin kahdeksan kuukautta.

”Pitkään käsittelyaikaan pitää varautua, jotta projekti saadaan käyntiin ajoissa. Rakennuspaikan lähituntumassa ei ole asutusta ja peltopinta-alakin riitti. Luvan saannissa ei ollut ongelmia.”

Teksti: Timo Lindholm

Lue lisää mm. rakennusprojektin kuluista ja tilan tulevaisuuden näkymistä painetusta Maatilan Pellervosta.

 

 

Jaa artikkeli