Navetan aikavarkaat kuriin

toukokuu, 2024 | TEKSTI JA KUVAT MARKKU PULKKINEN

Aika on rahaa ja hukka­töihin kulutettu työ­aika tuhlausta. Oman navettatyön tehokkuutta kannattaa pysähtyä miettimään.

Salaojakastelu lisäsi satoa ja satovarmuutta

toukokuu, 2024 | Teksti Tuomas Rytky

Kolmen vuoden tilakoe osoitti, että salaojakastelu lisää satoa niin paljon, että veden pumppaaminen sähköllä salaojakaivoihin on kannattavaa. Kokeessa havaittiin myös, että pumppaaminen pitää aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Lihasonnin laiduntaminen onnistuu tutussa laumassa

toukokuu, 2024 | Teksti Leena Pakarinen

Lihasonnien laiduntaminen on taloudellisesti järkevää varsinkin perinne­biotoopilla. Koko kasvatus­ajan päivä­kasvut ja teuras­tulokset olivat lähes samat laiduntaneilla ja seos­rehu­ruokituilla, mutta ero näkyi rasva­luokissa.

Palkokasvi toimii hyvin viljan esikasvina

huhtikuu, 2024 | Teksti Minna Nurro

Viljelyaineistojen tarkastelussa herne ja härkä­papu viljan esikasvina vaikuttivat positiivisesti viljan hehtaari­satoon. ProAgrian lohko­tieto­pankista kootun tiedon valossa yksi­vuotisia palko­kasveja kannattaa hyödyntää viljelykierrossa.

Terveystutka seuraa lehmien vointia

huhtikuu, 2024 | Teksti Outi Rantala

Lehmien terveyttä ja kiimaa havainnoiva järjestelmä on osoittanut hyötynsä Viinikan tilalla jo puolen vuoden käytön jälkeen. Järjestelmä raportoi poikkeamista ennen kuin silmällä niitä havaitsee.

Lohkon osien kannattavuus luupin alle

huhtikuu, 2024 | TEKSTI JOUKO KLEEMOLA

Paikkakohtainen kannattavuus­kartta on oiva työkalu lohkon tuottavuuden parantamiseen. Jatkuvasti tappiota tuottava lohkon osa kannattaa jättää kokonaan viljelemättä tai korjata tilanne pikaisesti. Tutkimusryhmä selvitti mahdollisuuksia aarikohtaiseen kannattavuuslaskentaan.

Tila kehittyy ruuhkavuosinakin

huhtikuu, 2024 | TEKSTI MARKKU PULKKINEN

Jaskaran tilalla työelämä sovitetaan perhe-elämään. Kun pirtissä touhuaa neljä alle 10-vuotiasta lasta, pitää kehitys­tahtia maa­tilan puolella hieman hidastaa.

Maatilan Pellervon lukijamatka: Perinteikäs Irlanti 7.-11.10.2024

huhtikuu, 2024

Tervetuloa seikkailemaan Irlannin vehreille nummille ja kokemaan mutkattoman saaren leppoisa tunnelma ja vieraanvaraisuus!

Nostokoneurakointia kahdella koneella

maaliskuu, 2024 | Teksti Marja Heikkilä

Jyrki Nummenpää aloitti nelisen vuotta sitten pitkän tauon jälkeen sokeri­juurikkaan viljelyn ja ryhtyi samalla nosto­kone­urakoitsijaksi. Syksyllä 2023 juurikasta nostettiin kahden kuusi­rivisen koneen voimalla.

Päästötöntä, hiljaista ja edullista käyttöä

maaliskuu, 2024 | Teksti Tuomas Rytky

Pienkuormaajien keskikokoluokasta löytyy eläintilan töihin sopivia sähköisiä malleja. Sähköpienkuormaajat toimivat pienin varauksin hyvin talvellakin.