Hiehoille ja umpilehmille omaa tilaa

lokakuu, 2020 | EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuvat

Lapinniemen tilalla hiehoja on kasvatettu ulkotiloissa jo vuosia. Uuden hallin myötä myös umpilehmät saivat omat tilat, juuri niille suunnitellun ruokinnan ja ulkoilumahdollisuuden ympärivuoden.

Riistalle hyvä ympäristö syntyy pienin teoin

lokakuu, 2020 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Metsäkanalintujen elinympäristöä voi kohentaa pienin metsänhoidollisin keinoin ja samalla edistää metsäluonnon monimuotoisuutta. Metsänomistajalle riistametsänhoito ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia eikä verota metsän tuottoa.

6 muistisääntöä tietokoneen hankintaan

lokakuu, 2020 | TUIJA SIMPANEN, teksti ja kuvat

Modernilla maatilalla työn tekeminen ilman tietokonetta on liki mahdotonta. Parhaimmillaan tietokone on työkalu, joka helpottaa ja nopeuttaa työntekoa. Pahimmillaan sen ongelmien kanssa taistellessa tuhraantuu paljon arvokasta työaikaa, tietoja häviää tai tietoturva vaarantuu. Näillä kuudella neuvolla löytyy omaan käyttöön sopiva kone.

Välitilinpäätöksen aika

lokakuu, 2020 | MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuvat

Vuoden eivät ole veljeksiä – etenkään kasvinviljelytiloilla. Hyvissä ajoin ennen vuoden loppua tehtävällä välintilinpäätöksellä voi säästää veroissa pitkän sentin.

Samasta kanalasta kahden sortin broilereita

lokakuu, 2020 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Loukon tilan kanalassa kaakattaa vuoroin emonuorikoita ja vuoroin broilereita. Vaikka kahden erilaisen linturyhmän kasvattaminen on vaativaa, Petter Sandelinin mielestä se on kiinnostavaa ja onnistuessaan palkitsevaa.

Etä on nyt myös maatalouskonekaupan etuliite

lokakuu, 2020 | TUOMAS RYTKY, teksti ja kuvat

Kun lähes kaikki syksyn konenäyttelyt on peruttu, tietoa etsitään nyt messuhallien sijaan netistä, lehdistä, pienemmistä kutsutapahtumista ja muilta käyttäjiltä. Konetta hankkivalle näyttelyiden peruuntuminen voi avata myös harvinaisia ostomahdollisuuksia.

Tuhka toimii tienrakennuksessa

syyskuu, 2020 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Laitilassa kokeillaan tuhkan soveltuvuutta metsätien perusparannukseen. Kahdessa pilottikohteessa tuhkatien rakentaminen kävi joutuisasti ja lopputuloksena oli tiivis­rakenteinen, kovapintainen tie.

Älä murehdi, vaan märehdi

syyskuu, 2020 | ANN-HELENA HOKKANEN, teksti ja kuvat

Pötsin hyvä tasapaino ja märehtiminen ovat oleellinen osa lypsylehmän terveyttä. Poikimisen aikana lehmät ovat kuitenkin erityisen alttiita ruokinnallisille ongelmille. Kun ruokinta ja olosuhteet ovat kunnossa kuusi viikkoa ennen poikimista ja kuusi viikkoa poikimisen jälkeen, sujuu koko lypsykausi suurella todennäköisyydellä ongelmitta.

Kestävyyttä ja elinvoimaa kolmiroturisteytyksellä

syyskuu, 2020 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Lähteenmäen tilan lehmistä jo valtaosa on maitoroturisteytyksiä. Kolmiroturisteytyksellä on saatu parannettua karjan elinvoimaisuutta, terveyttä ja kestävyyttä.

Kannattavuus edellä luomuun

syyskuu, 2020 | EEVA VÄNSKÄ, teksti ja kuvat

Luomutuottajien määrän kasvu on hidastunut, mutta tutkija arvelee luomutuotannon osuuden silti kasvavan hiljalleen. Talouden lisäksi luomutuottajiksi ryhdytään ekologisista ja kestävyyssyistä.