Me tehdään Maatilan Pellervo!

tammikuu, 2020

Maatilan Pellervon ja Eläin-lehden avustajat ympäri Suomen kokoontuivat perjantaina 17. lokakuuta Helsinkiin tapaamaan toisiaan ja pohtimaan lehden sisältöjä.

Ajoitus ratkaisee

tammikuu, 2020 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Kun tähtäimessä on hyvä sato, saa olla silmä tarkkana koko kesän ja pitää tietää, mitä tekee. Jokainen kasvuvaihe ja sääennuste on tarkassa seurannassa.

Multava maa pidättää vettä ja ravinteita

tammikuu, 2020 | SAARA LIESPUU, teksti

Maan multavuuden nostokehä koostuu pieneliötoiminnan, yhteytyksen ja suojan maksimoinnista. On tärkeää, että pellolla on juuri nyt kasvipeite, Juuso Joona sanoo.maa

Yrityksen tärkein voimavara on yrittäjä itse: Unelmia saa päivittää

tammikuu, 2020 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti ja kuvat

Maallemuutto ja oma maalaishevostalli olivat mikkeliläisen Melina Holmbergin unelmia. Kun tila lopulta löytyi, koittivat investointien ja lapsiperheen ruuhkavuodet. Eikä se elämä tuntunutkaan enää unelmalta.

On koivun aika

tammikuu, 2020 | SIRPA PALOKARI, teksti

Lämpenevä ilmasto ja vanerituotannon kehitys kannustavat koivun kasvattamiseen. Koivutukin ja laatutyven tuottaminen vaatii hyvää metsänhoitoa ja reipasta harventamista.

Genomitestit helpottavat Maitotiimin valintaa

tammikuu, 2020 | MAIJA KYRÖ, teksti ja kuvat

Genomitestistä tuli nopeasti tärkein apuväline, kun isosta lypsykarjasta valitaan sopivat lehmävasikat uudistamiseen. Testaus on ollut etu myös myyntitilanteessa, ostaja tietää mitä saa.

Kaikki kiimat kiinni

tammikuu, 2020 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Jotta poikimaväli pysyy lyhyenä, kiimantarkkailussa pitää onnistua. Isossa karjassa kiimantarkkailu on haastavaa. Hiljainen kiima voi mennä huomaamatta ohi. Lehmien automaattinen seuranta on osa nykyaikaista maidontuotantoa.

GenoPihvi-hankkeesta työkaluja jalostukseen

tammikuu, 2020 | JARI HAKALA, teksti

GenoPihvi-pilottihankkeessa mukana olevat Mika ja Mirva Korpi pyörittävät tilaa hyvällä eläinsilmällä, käsityöllä sekä numeroilla maustetulla insinööritaidolla. Genomijalostuksessa he näkevät mahdollisuuden parantaa emolehmäkarjaansa entisestään.

Hyppy porsastuotoksessa – Huolelliset rutiinit ja hyvä alkuhoito

tammikuu, 2020 | RAILA AALTONEN, teksti

Sika-ala Suomessa ei ole luovuttamassa edullisemmilla tuotantokustannuksilla kilpaileville kilpakumppaneille. Sikaketjun kannattavuus on pitkälti hyvien emakoiden varassa. Padaspekoni näyttää tuloksillaan mallia muille ja aikoo yhä parantaa porsastuotosta.

Härkäpavulle on edelleen kysyntää

joulukuu, 2019

Härkäpavun viljelyinnostus on laantunut huonojen vuosien myötä. Usko sen menestystarinaan ei kuitenkaan ole mennyt. Sadolle riittää kysyntää.