Kaikesta voi selvitä

joulukuu, 2021 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti ja kuva

Pertunmaalaisen ylämaan­karja­tilan emäntä Liisa Volanen selätti kaksi vaikeaa sairautta. Nyt hän tuumii, että pari­suhteessakin menee entistä paremmin. 

Kotimaiselle villalle on nyt kysyntää

joulukuu, 2021 | MEERI YLÄ-TUUHONEN, teksti

Vain puolet Suomessa tuotetusta villasta otetaan talteen. Elokuussa alkaneen villa­hankkeen tavoitteena on lisätä koti­maisen villan saatavuutta ja käyttöä.

Metsä nuoremmille ajallaan

joulukuu, 2021 | MARKKU PULKKINEN, teksti

Puolet Suomen metsistä siirtyy nuoremmalle suku­polvelle vasta perinnön­jaon kautta. Onnistunut omistajan­vaihdos olisi helpompi toteuttaa, kun kaikki osa­puolet ovat vielä elossa.

Koristehavut pinnistävät keruutuotteiksi

marraskuu, 2021 | MARJA HEIKKILÄ, teksti ja kuvat

Leikkohavuissa piilee yksi lisäansaintamahdollisuus metsänomistajille. Jotta kotimaiset leikkohavut voisivat korvata tuontituotteet edes osittain, tarvitaan lisää kerääjiä, tietoa laatuvaatimuksista sekä toimiva välitysketju.

Talousvaikeuksia ei pidä märehtiä yksin

marraskuu, 2021 | MINNA NURRO, teksti

Talousvaikeuksien kanssa kamppailevan maatilan ei tarvitse antaa ongelmien kaatua niskaan, sillä apua on saatavilla. Talouden haltuunotto alkaa tulojen ja menojen kartoituksella.

Uusi kone puoleen hintaan

marraskuu, 2021 | MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuva

Koneiden yhteiskäyttö lisääntyy vuosi vuodelta. Yhteiskoneiden edut voittavat haitat. Mahdolliset kiistat vältetään sopimuksin.

Digiloikka navetassa

marraskuu, 2021 | RIITTA MIKKONEN, teksti ja kuva

Maitotilan digitalisaatio etenee askel askeleelta. Kun teknologia on tullut tutuksi ja sen merkitys käynyt selväksi, vuorossa on liike­toiminta­suunnitelman päivittäminen sähköiseen muotoon.

Turva löytyy vakituisista asiakkuuksista

marraskuu, 2021 | JARI HAKALA, teksti

Kauhavalla porkkanaa viljelevät Olli-Matti ja Laura Rintala ovat panostaneet teollisuusporkkanan viljelyyn tosissaan. Oman kuorimon lisäksi tärkeässä roolissa ovat vakituiset asiakkuussuhteet.

Nopealla toiminnalla ajotulehdus kuriin

lokakuu, 2021 | LEENA PAKARINEN, teksti ja kuvat

Essi ja Ville Korhonen Valolan tilalta Rautalammilta rakensivat viime vuonna kahden robotin pihaton. Sinne iskeneen sorkanvälin ajotulehduksen nuori viljelijäpari sai nujerrettua tarkalla karjasilmällä ja ahkeralla sorkkapesulla.

Suomalaista humalaa herätellään henkiin

lokakuu, 2021 | MINNA NURRO, teksti

Suomalainen humalanviljely tekee uutta tulemistaan. Luonnonvarakeskus on seulonut tutkimuksiin lupaavimmat kotimaiset humalakannat, joista muutaman toivotaan päätyvän tuotantoon ja pienpanimoiden olutkattiloihin.