Hamppu tilalla tuotteeksi asti

kesäkuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Öljyhampun viljelyala voisi kasvaa samoihin lukemiin kuin pellavalla – jopa selvästi ylikin, hampun tuotteiksi omalla tilalla jalostava Kaarlo Impola sanoo. Öljyhampun viljelyala Suomessa on muutama sata hehtaaria, öljypellavan ala ylittää […]

Ympäristö etusijalla

kesäkuu, 2019 | RIITTA SAARINEN, teksti

Kosken kartano on edelläkävijä Salossa monessa suhteessa. Se on Suomen vanhin herefordkarjaa kasvattava tila. Pellot ovat olleet luomussa vuodesta 2002 ja karja vuodesta 2005. Paljon on tehty myös metsien ja kosteikkojen hyväksi. WWF onkin palkinnut Kosken kartanon Suomen ympäristöystävällisimpänä tilana.

Suomalainen kaura voi hyvin

kesäkuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Kaura porskuttaa vahvasti. Kotimainen käyttö kasvaa kymmenen prosentin vuosivauhdilla, ja Suomi on maailman toiseksi suurin kauranviejä Kanadan jälkeen. Kauraan panostetaan monella eri taholla.

Terveestä vasikasta kestävä lehmä

kesäkuu, 2019 | AULIKKI ALAKANGAS, teksti

Yli-iiläisellä Kannialan lypsykarjatilalla on kasvatettu kaksikymmentä 100-tonnaria ja kolme 150-tonnaria. Kun varmuus jatkajasta selvisi, rakennettiin uusi navetta.

Tuli antaa potkua kasvuun

kesäkuu, 2019 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Kulotus metsänuudistamismenetelmänä on hiipunut lähes olemattomiin, vaikka sen hyödyt metsän kasvulle ja luonnon monimuotoisuudelle ovat kiistattomat. Kulota-hankkeen tavoitteena on säilyttää kulotusosaaminen sekä innostaa metsänomistajia tarttumaan vanhaan toimivaan tapaan.

Relaskooppi sähköistyi kännykkään

kesäkuu, 2019 | MARJA HEIKKILÄ, teksti ja kuvat

Älypuhelin on kovaa vauhtia syrjäyttämässä relaskoopin metsänmittauksessa. Metsäasiantuntijat tekevät päätehakkuualojen arvioista jo merkittävän osan valokuvaamalla. Oikein käytettynä konenäkö tuo mittaukseen nopeutta ja tarkkuutta.

Luomu- ja lähiruoka löytävät jo ammattikeittiöihinkin

toukokuu, 2019 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti

Ensi vuonna jo viidesosan julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta pitäisi olla luomua. Viime vuosina lähellä tuotettua ruokaa on alettu arvostaa eri puolilla maailmaa. Muuramen kunta on löytänyt keinot tarjota lähi- ja luomuruokaa.

Kierrätys- ja mineraalilannoitteet samalla viivalla

toukokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Kierrätyslannoitteita testaava Hykerrys-hanke on kohta puolivälissä. Jo nyt voidaan sanoa, että kierrätyslannoitteilla saa yhtä hyvän sadon kuin mineraalilannoitteilla, jos ravinteita, erityisesti typpeä on riittävästi ja hiili–typpi-suhde kunnossa.

Nautakarjatalous ei ole ympäristöpahis

toukokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Suomalaisen karjatalouden saama ympäristökritiikki on suurempaa kuin se ansaitsisi.

Tiheä kasvusto on hyvän nurmisadon perusta

toukokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti

Säilörehun tuotantokustannus kuiva-ainekiloa kohden pienenee lähes puoleen, kun sato kasvaa viidestä yhdeksään tonniin hehtaarilta. Yksi yleinen vaatimattoman nurmisadon syy on aukkoisuus.