Rehun hankkiminen on jättitilalle haaste

marraskuu, 2018 | VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Reilu vuosi sitten muodostunut Suomen suurin luomumaitotila Virroilla on tehnyt kaikkensa saadakseen rehun riittämään ensin märän ja sitten kuivan kesän jäljiltä. Lähes kahdeksansataapäisen karjan ruokkimiseksi on paalitettu kesantoja kauempaakin.

Tehokkuutta robottinavettaan

marraskuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lypsyrobottinavetoiden ajankäytössä on valtavia eroja: tehokkaimmissa kahden robotin navetoissa työt tehdään päivässä seitsemän tuntia nopeammin kuin työnkäytöltään tehottomissa navetoissa.

Kaksi navettaa, kaksi tapaa rakentaa

marraskuu, 2018 | EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuvat

Vain kolme vuotta rakentamisen välissä ehti muuttaa konseptinavetan ja itse rakennetun hintasuhteet päinvastoin.

Laboratorio kertoo mitä rehu sisältää

marraskuu, 2018 | EEVA VÄNSKÄ, teksti ja kuvat

SeiLab eli Seinäjoen elintarvike- ja ympäristölaboratorio Kauhajoella on viljelijöiden ja eläinten kasvattajien käytettävissä rehun sisältöön liittyvissä kysymyksissä.

Myöhään kylvetystä rukiista kypsyi kohtuusato

marraskuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Antilat ovat niitä harvoja, jotka saivat ruista kylvettyä märkänä syksynä 2017. Kylvö jäi syyskuun puolelle. Myöhäisyydestä huolimatta satoa tuli kohtuullisesti.

Suomalaiset tutkivat glyfosaatin vaikutuksia

marraskuu, 2018 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti

Rikkakasvien torjunnassa käytettävän glyfosaatin erilaiset vaikutukset maaperään, pintavesiin, muihin kasveihin ja eliöstöön kiinnostavat nyt suomalaistutkijoita.

Riistametsänhoito ei pienennä kasvua eikä tuottoa

marraskuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti ja kuvat

Riistan elinoloja voi kohentaa jokaisessa kasvatusvaiheessa pienin metsänhoidollisin keinoin. Ruokaa ja suojaa riistalle tarjotaan jättämällä metsään tiheikköjä, säästöpuuryhmiä ja alikasvosta sekä varjelemalla muokkauksessa mustikka- ja varpukasvustoja.

Vesitalous osaksi viljelysuunnitelmaa

marraskuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti

Onnistuneesta peruskuivatuksen parantamisesta on niin paljon iloa, että peltojen vesitalous pitäisi ottaa osaksi viljelysuunnitelmaa, sanoo suunnittelija Mikko Ortamala ProAgriasta.

Viljakas-konttikuivuri hyödyntää auringon lämpöenergiaa

marraskuu, 2018 | HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Viljakas-kuivuri yhdistää piirteitä lämminilma- ja kylmäilmakuivurista. Siinä auringon lämmittämä ilma puhalletaan kuivaamaan liikkuvaa viljaa. Parhaiten Viljakas soveltuu erikoiskasvi- ja luomutiloille.

Uusi robottipihatto tuplaa maidontuotannon

lokakuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Kiviluoman tilan uusi, kahden robotin pihatto on suunniteltu toimivuus ja helppohoitoisuus edellä. Vastavalmistuneeseen pihattoon on monistettu vanhassa pihatossa hyväksi havaitut ratkaisut ja korjattu puutteet. Lopputuloksena on selkeäpiirteinen, valoisa ja hiljainen pihatto ajanmukaisella tietotekniikalla varustettuna.