Karja-aarre kotiutui koulutilalle

marraskuu, 2023 | Teksti Irene Pakkanen

Lottovoitto. Siltä toimialapäällikkö Jarmo Saariniemestä tuntui, kun kolmas ja viimeinen täys­perä­vaunullinen eläin­kuljetus­rekka kaartoi Lappian Ammatti­opiston Louen maatalous­keskuksen pihaan elokuussa 2022.

Peltorobotti toimii sokerijuurikkaan viljelyssä

marraskuu, 2023 | Teksti Marja Heikkilä

Teknologia tuo uusia työkaluja maatalouteen. Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksessa (SjT) Paimion Meltolassa kokeiltiin tällä kasvukaudella peltorobotin käyttöä sokerijuurikkaan viljelyssä. Alustavat tulokset ovat rohkaisevia: robotti toimii niin kylvössä kuin rikkojen kitkemisessäkin.

Näyttely tulee lehmän luokse

marraskuu, 2023 | Teksti Leena Pakarinen

Kevyempi karjanäyttelykonsepti kiinnostaa savolaisia maitotiloja. Pohjois-Savon Karja­kerhon Tila-Mansikki-näyttelyyn osallistui tänä vuonna 26 tilaa ja kaikkiaan 92 eläintä.

Täsmäviljelyä ja tekoälyä

marraskuu, 2023 | Teksti Anne Penttilä

KoneAgria 2023 veti väkeä Tampereelle, näyttelyyn tutustui 17 200 kävijää kolmen päivän aikana. Messuilla oli mukana ilahduttavan paljon näytteilleasettajia, ja myös uutuustarjonta oli runsas.

Navetan metaanista koneella hiilidioksidia

marraskuu, 2023 | Teksti Tuomas Rytky

Metaani on ilmastopäästöjen pahis. Kahdenkymmenen vuoden tarkastelujaksolla se lämmittää ilmakehää 84 kertaa voimakkaammin kuin vastaava määrä hiilidioksidia.

Kriittinen tuontitavara

lokakuu, 2023 | Teksti Pekka Karppinen

Typpilannoitteiden valmistukseen tarvittava ammoniakki on tuotava Suomeen ulkomailta, koska kotimaista tuotantoa ei ole.

Leveämmillä hartioilla

lokakuu, 2023 | Teksti Outi Rantala

Kun toisella on hyvä karjasilmä ja toisella pysyvät työkalut käsissä, se on kelpo lähtökohta yhteisnavetalle. Saman kylän miehet yhdistivät osaamisensa ja toteuttivat visionsa parissa vuodessa.

Canolasta tuli peltojen kulta

lokakuu, 2023 | Teksti ja kuvat Markku Pulkkinen

Kanadassa luotiin 1970-luvulla rapsille ja rypsille oma tuote­merkki, Canola. Nyt Canola on haluttu vienti­tuote ympäri maailman.

Sellainen sonni, millainen karja

lokakuu, 2023 | Teksti Leena Pakarinen

Siitossonnin hankinta emotilalle on iso päätös, jonka tulokset punnitaan tulevaisuudessa. Prosessi alkaa oman karjan tuntemisesta. Vanhantalon tilalle Rauta­lammille saapui kesällä uusi sonni, Aron Uniikki.

Ruis on säntillisen viljelijän kasvi

lokakuu, 2023 | Teksti Marja Heikkilä

Alastarolainen Kimmo Polo panostaa täysillä kasvin­viljelyyn. Ponnistelut ovat myös tuottaneet tulosta. Hän nappasi Ruis­mestari-tittelin vuonna 2019 huikealla rukiin 10 633 kilon keski­sadolla. Tilan kokonais­satona vastaavaa määrää ei ole rekisteröity toistaiseksi millään muulla suomalais­tilalla.