Miten onnistua sonnivalinnassa?

huhtikuu, 2021 | KAISA SIRKKO, teksti ja kuvat

Sonnin valinta on yksi emolehmäkarjan tärkeimmistä ratkaisuista. Siitossonnin keskeisin tehtävä on tietysti tiineyttää emot, mutta myös viedä karjan eläinainesta haluttuun suuntaan, kehittää karjan heikkoja kohtia ja mieluusti jättää monta hyvää sukupolvea.

Metsien vakaa tuotto kiinnostaa sijoittajia

huhtikuu, 2021 | MAIJA KYRÖ, teksti ja kuvat

Metsät vaihtavat omistajaa monesta syystä, mutta Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan taloudelliset seikat ovat alkaneet korostua entisestään. Yksityiset henkilöt tekevät edelleen määrältään, pinta-alaltaan ja kauppasummaltaan suurimman osan metsäkaupoista. Tässäkin suunta on muuttumassa.

Biokaasulaitos saa odottaa

huhtikuu, 2021 | VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Naudanlihaa tuottavalla Heikkilän tilalla Kalannissa on parin vuoden ajan ollut valmiina suunnitelmat ja luvat omalle biokaasulaitokselle. Toteuttamisen aika ei ole vielä tullut. Se vaatisi lisää tukitoimia valtiovallalta.

Valmiina lähtöön

huhtikuu, 2021 | MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuvat

Kylvöt ovat ovella. Vielä ehtii tehdä viime hetken valmistelut ja muuttaa viljelysuunnitelmaakin.

Hyvällä suunnittelulla syntyy toimiva laidun

maaliskuu, 2021 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Laidunnus parantaa eläinten hyvinvointia, helpottaa onnistuessaan tuottajien kesäaikaista työtaakkaa sekä on molemmille mukavaa. Elina ja Heikki Kinnunen tähdentävät huolellisen suunnittelun tärkeyttä laidunnuksen onnistumisessa.

Kun korjuu jättää rumat jäljet

maaliskuu, 2021 | KARI LINDHOLM, teksti ja kuvat

Ympärivuotinen puunkorjuu ja leudot talvet ovat lisänneet korjuuvaurioita hakkuutyömailla. Viime vuonna korjuujälki oli hyvää vain joka kolmannessa tarkastetussa kohteessa.

Valttina oma rehu ja suoramyynti

maaliskuu, 2021 | AULIKKI ALAKANGAS, teksti

Mustolan Kanalan kanat munivat 2 000 munaa vuorokaudessa. Markkinoinnin onnistuminen on tärkeää, muuten munat jäävät myymättä.

Öljyhampulle on nyt tilausta

maaliskuu, 2021 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Öljyhamppua luonnehditaan suomalaiseksi superruuaksi, joka monipuolistaa kotimaisten kasvipohjaisten raaka-aineiden valikoimaa. Öljyhampun viljelyalaan toivotaan reipasta kasvua ja erityisesti luomutuottajia tarvitaan lisää.

Suklaahieho maistuu herkkusuille

maaliskuu, 2021 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Hiehonliha on maailmalla arvostettu herkku. Pihaviriä Oy on yksi Atrian sopimustiloista, joka tuottaa suklaahiehonlihaa vientiin. Jalasjärvellä kasvatettujen maitorotuisten hiehojen liha matkaa erikoisherkkuna pääosin Tanskaan.

Lumihomeen riski on kasvanut

maaliskuu, 2021 | EEVA VÄNSKÄ, teksti ja kuvat

Viime syksynä kylvettiin paljon vehnää ja öljykasveja. Lumipeite on suojannut kylmältä, mutta roudan puuttuminen voi johtaa lumihomeen yleiseen ilmaantumiseen. Selvitimme myös muun muassa, mikä on vati-ilmiö.