Luomu- ja lähiruoka löytävät jo ammattikeittiöihinkin

toukokuu, 2019 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti

Ensi vuonna jo viidesosan julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta pitäisi olla luomua. Viime vuosina lähellä tuotettua ruokaa on alettu arvostaa eri puolilla maailmaa. Muuramen kunta on löytänyt keinot tarjota lähi- ja luomuruokaa.

Kierrätys- ja mineraalilannoitteet samalla viivalla

toukokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Kierrätyslannoitteita testaava Hykerrys-hanke on kohta puolivälissä. Jo nyt voidaan sanoa, että kierrätyslannoitteilla saa yhtä hyvän sadon kuin mineraalilannoitteilla, jos ravinteita, erityisesti typpeä on riittävästi ja hiili–typpi-suhde kunnossa.

Nautakarjatalous ei ole ympäristöpahis

toukokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Suomalaisen karjatalouden saama ympäristökritiikki on suurempaa kuin se ansaitsisi.

Tiheä kasvusto on hyvän nurmisadon perusta

toukokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti

Säilörehun tuotantokustannus kuiva-ainekiloa kohden pienenee lähes puoleen, kun sato kasvaa viidestä yhdeksään tonniin hehtaarilta. Yksi yleinen vaatimattoman nurmisadon syy on aukkoisuus.

Ilmasto kiittää metsänlannoittajaa

toukokuu, 2019 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Metsänlannoitus on kannattava ja varma sijoitus. Hyvissä kangasmaiden havupuukohteissa yhdellä lannoituskerralla sijoitetulle rahalle saa 10–15 prosentin vuotuisen tuoton 6–8 vuodeksi. Lannoitus lisää metsän kasvua, hiilensidontakykyä sekä hakkuutuloja.

Navettarakentamisen kustannuksen kuriin

toukokuu, 2019 | MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuvat

Navettarakentamisen kustannukset ovat järkeistyneet viime vuosina. Rakennuskuluissa löytyy silti vielä viilattavaa.

Kuivikepohjalla hyvinvointia myös lypsykarjalle

toukokuu, 2019 | ANNE-MARI JÄÄSKELÄINEN, teksti ja kuvat

Liukkalan luomutilalla keskitytään lypsykarjan hyvinvointiin ja ympäristöasioihin. Kolme ja puoli vuotta vanhassa navetassa on vinokuivikepohja, jolla on edistetty erityisesti eläinten viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Erityisesti jalkaterveys, unenlaatu ja kiimakäyttäytyminen ovat parantuneet.

Tavoitteena nopea ja erinomainen tuotto

toukokuu, 2019 | MARJA HEIKKILÄ, teksti ja kuvat

Metsänomistaja Taavi Siukon resepti tuottavaan metsään on ytimekäs. Uudistetaan laadukkaalla taimiaineksella, hoidetaan oikea-aikaisesti sekä lannoitetaan. Elinvoimainen, ripeästi kasvava metsä on parasta vastalääkettä ilmastonmuutokseen.

Hyvin hoidetulla nurmella euroja ja ympäristötekoja

toukokuu, 2019 | EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuvat

Huolimatta kasvukauden pitenemisestä nurmi peittoaa varmuudellaan uudet viljelykasvit nautojen rehuina. Nurmea on myös kiittäminen monesta ympäristöteosta.

Maatilan Pellervon lukija- ja ammattimatka Bosnia-Herzegovinaan 14.-19.10.2019

toukokuu, 2019

Maatilan Pellervon lukijoille räätälöity maatalousalan opinto- ja virkistysmatka suuntautuu syksyllä Balkanille, Bosnia-Herzegovinaan. Vierailemme paikallisilla maatiloilla ja pikkukylissä, tapaamme paikallisväestöä ja tutustumme heidän elämäänsä. Banovicin kaupungissa olemme kaupungin vieraana ja meille esitellään maaseudun paikallishallintoa.