Maatilojen metsähakkeesta kaukolämpöä

elokuu, 2022 | Teksti ja kuvat Kari Lindholm

Simon kuntakeskuksen rakennukset lämpiävät Simon Hake­osuuskunnan oman kauko­lämpö­laitoksen tuottamalla lämmöllä. Metsä­energian arvostus ja kysyntä on noussut Suomessa.

Yhteistyöllä pärjää paremmin

heinäkuu, 2022 | Teksti ja kuvat Marja Heikkilä

Anu-Maarit, Markus ja Frans Elo kuuluvat Vihannes-Laitila-konsernin tuottaja­organisaatioon. Tuotteiden yhteis­markkinointi tuo vakautta, sillä jo kylvöillä tiedetään, että tuotteille on varma ostaja. Yhteen­liittymä mahdollistaa myös tuotanto­panosten yhteis­hankinnat.

Syyskasveilla suuri satopotentiaali

heinäkuu, 2022 | Teksti Jouko Kleemola

Syyskasvit saivat viime talvena siipeensä Etelä-Suomessa. Pidemmällä tähtäimellä syyskasvit ovat taloudellisesti hyvä valinta.

”Ensin täytyy oppia puhumaan nautaa”

kesäkuu, 2022 | Teksti Miina Leppänen

Lehmien sosiaalistumisesta hyötyvät kaikki. On tärkeää, ettei nauta pelkää muita nautoja tai ihmistä.

Tarkkuudella parempaan tulokseen

kesäkuu, 2022 | TEKSTI VISA VILKUNA

Tyrnäväläinen maan­viljelijä ja urakoitsija Ilkka Matinolli on hyödyntänyt automaatti­ohjausta traktoreissaan ja puimurissaan jo yli kymmenen vuotta. Kokemukset kohtalaisen arvokkaasta laitteistosta ovat myönteisiä.

Palomuurin takana on turvallista tehdä töitä

kesäkuu, 2022 | Teksti Leena Pakarinen

Mika ja Sirkku Nieminen Ruokoniemen tilalla Ylöjärvellä voivat olla melko rauhallisin mielin kyberhäiriöuutisista. Kahden robotin maitotila on vastikään uudistanut tietoverkkonsa ja panostanut tehokkaaseen palomuuriin.

Kannattavuus edellä uusiutuvaan energiaan

kesäkuu, 2022 | Teksti Vesa Vainio

Jani Härkäsellä on neljän erillisen pumpun ja 13 vuoden hyvä kokemus maa­lämmöstä. Aurinkoenergia pyörittää lypsyrobottia ja jäähdyttää maidon, biokaasu on ollut pitkään mietinnässä.

Maatilan Pellervon lukijamatka jäämerelle

toukokuu, 2022

Antoisa luontoretki Pohjois-Suomeen, -Norjaan ja -Ruotsiin. Tutustumme asiantuntijaoppaan johdolla alueen luontoon, kulttuuriin, elintapoihin ja jylhiin maisemiin.

Separointi helpottaa lantalogistiikkaa

toukokuu, 2022 | Teksti Markku Pulkkinen

Lanta on tänä vuonna entistä arvokkaampaa. Yhtäkään ravinnekiloa ei kannata haaskata huolimattomalla lannan käsittelyllä.

Tippavaaran yritteliäät isännät

toukokuu, 2022 | Teksti Sirpa Palokari

Kolmen lammilaisviljelijän perustamasta Tippa­vaaran Maatalouspalvelusta saa lähes kaikkea mitä peltoon ja metsään tarvitaan. Lisäksi yritys kuivaa ja välittää viljaa. Kasvavan yrityksen kantava voima on maa­talouden hyvä tuntemus ja tiivis yhteistyö muiden yrittäjien ja asiakaskunnan kanssa.