Niukka viljatase muuttaa markkinaa

syyskuu, 2018 | SILJA VUORI, teksti ja kuvat

Viljaa on tänä vuonna tavallista vähemmän, mutta Lantmännen Agro piristää Suomen viljakauppaa uudentyyppisillä sopimuksilla. Mielenkiintoisimmissa vaihtoehdoissa lopullisen hinnan voi kiinnittää myöhemmin, mutta käteen saa heti 100 euroa tonnilta.

Olkipohjainen makuuhalli sopii lypsylehmille

syyskuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Toimivan, eläimille hyvän ratkaisun ei ole pakko olla kallis. Pietinmäen tilalle rakennettiin olkipohjainen makuuhalli parsinavetan pariksi. Se kohensi eläinten hyvinvointia ja mahdollisti eläinmäärän kasvattamisen. Suunnitelmissa on, että ensi vuonna makuuhallia laajennetaan ja laakasiiloon sijoitetaan lypsyasema.

Vilja-palkovilja-säilörehu kiinnosti Peltopäivässä

syyskuu, 2018 | HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Vilja-palkovilja-seoksen käyttö kokoviljasäilörehuna oli vahvasti esillä Pohjanmaan Peltopäivässä Ylistarossa. Tapahtuma oli menneen kesän suurin pelkästään kasvintuotantoon keskittynyt ammattitapahtuma Suomessa.

Maatilayrityksen johtaminen yhteen paikkaan

syyskuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Bisnes+ yhdistää maatilan tulokset, mittarit ja dokumentit yhden salasanan taakse. Tilan johtaminen, toiminnan kehittäminen ja tulosten seuranta helpottuvat.

Värilajittelija poimii torajyvät rukiin seasta

syyskuu, 2018 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Antilan tilalla Lapualla investoitiin viime syksynä ensimmäisenä maatilana värilajittelijaan, jolla saa rukiin seasta torajyvät pois. Nyt lajittelua on vielä tehostettu uudella esilajittelijalla.

Infektioista yli puolet leviää eläinten välityksellä

syyskuu, 2018 | MAIJA KYRÖ, teksti ja kuvat

Eläinten välityksellä leviäviä tartuntatauteja eli zoonooseja arvioidaan olevan jopa yli 60 prosenttia tunnetuista infektioista. Maailmalla ja meilläkin liikkuu paljon vakavia zoonooseja, joista esimerkiksi listerioosi on levinnyt useammaksi kansainväliseksi epidemiaksi.

Kananmunatilat innostuivat suoramyynnistä

syyskuu, 2018 | PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti ja kuvat

Kananmunat tekevät nyt kauppansa. Tuottajan näkökulmasta hintataso on alhaalla. Moni tila kohentaa kannattavuutta suoramyynnillä, vaikka se vaatiikin lisätyötä.

Harvennushakkuiden taitureilla riittää työtä

syyskuu, 2018 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Ähtäriläiset yrittäjät Paavo Jaakkola ja Janne Kuoppamäki tekevät työparina nuoren metsän hoitoa ja harvennushakkuita. Parivaljakon ammattitaito on seudulla tunnettua: heidän työjälkeään voi nähdä muun muassa loma-asuntoalueen puistometsissä ja eläintarhan metsiköissä.

Syväparressa lepää terveempi lehmä

elokuu, 2018 | TUULA LEHTONEN, teksti ja kuvat

Tellan tilalla Ruokolahdella otettiin syväparret käyttöön kuusi vuotta sitten. Tuloksena olivat terveemmät lehmät. Työtehosta ei ole tarvinnut tinkiä.

DeLavalilta uusi lypsyrobotti

elokuu, 2018

DeLaval lupaa uuden lypsyrobotin VMS V300:n olevan edeltäjiään nopeampi. Pilottitilojen kokemusten mukaan kapasiteetti kasvaa 10 prosenttia. Päivässä päästään jopa 3 500 maitokiloon.