Suomen pohjoisin ruis varttuu Tervolassa

elokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti

Suomi on pitkä maa. Vaikka rukiin viljely on keskittynyt maan eteläosiin, ruispeltoja löytyy Meri-Lapistakin. Kasvukauden lyhentyessä riskit kasvavat.

Väkevät koneet tehokäytössä

elokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuva

Kilpailijat eivät voi olla vihollisia, sanoo urakoitsija Mikko Häggman. Jos kaataa noukinvaununsa ojaan, on kiva kun on muutama puhelinnumero, mihin soittaa. Asiakkaan työ kun hoidetaan joka tapauksessa.

Kesäherkut tuoreina kuluttajalle

elokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti

Suomalaiset kesäherkut – varhaisperuna, mansikka ja herne – kuuluu syödä tuoreena. Silloin ne maistuvat siltä kuin niiden pitääkin. Lännentilan yrittäjien ajatus on, että tuote päätyy pellolta pöytään vuorokaudessa.

Tuettu loma tuo helpotusta arkeen

elokuu, 2019 | SIRPA HAVU, teksti

Virpi Laamanen ja Sami Laukkanen perheineen osallistuivat alkuvuodesta tuetulle lomalle jo kolmatta kertaa. Maaseudun terveys- ja lomahuollon (MTLH) järjestämä loma tarjoaa mahdollisuuden perheen yhdessäoloon ja irtautumisen sitovasta työstä.

Jatkuvaan kasvatukseen uusia suosituksia

elokuu, 2019 | MARJA HEIKKILÄ, teksti

Keskustelu metsänkasvatuksen menetelmistä on yksipuolisuudessaan luisunut päin mäntyä. Julkisessa keskustelussa on vaadittu avohakkuista luopumista ja pelkästään jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä. Totuudella on toinenkin puoli.

Pörrikät tulevat lypsykarjan tilalle

elokuu, 2019 | IRENE PAKKANEN, teksti

Lypsykarja elää Junikan tilalla Viitasaarella viimeistä kesäänsä. Isäntäväki luopuu maidontuotannosta haikein mielin, mutta laitumella on jo uutta elämää: tyytyväistä ylämaankarjaa eli pörriköitä.

Kukkulan tila kehittyy talous edellä

elokuu, 2019 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Sieviläisen Kukkulan tilan yrittäjäpariskunta Juho ja Hanna Nivala toivovat, että joku kehittäisi päivittäisen talous-KPI-mittariston, pistäisi yhteen ruokinnan ja tuotoksen talousluvut. Apevaunulta tulisi tieto, mitä satsi maksaa ja robotilta luvut, mitä […]

Nauta- ja talkkunatila valitsi yhtiöittämisen

elokuu, 2019 | AULIKKI ALAKANGAS, teksti

Pietolan Tila Oy tuottaa naudanlihaa ja talkkunaa. Yhtiöittämisen jälkeen tilikauden tulos on saatu nousujohteiseksi.

Vuoronvaihto yhdistelmäsikalassa

elokuu, 2019 | VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuva

Laitilalaisella Sillantaan tilalla toteutettiin sukupolvenvaihdos keväällä 2018. Pienen yhdistelmäsikalan nuori isäntä uskoo alan tulevaisuuteen. Alamäki ei voi jatkua loputtomiin.

MMM Sari Järvinen Maatilan Pellervon toimituspäälliköksi

elokuu, 2019

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri Sari Järvinen on valittu Pellervo-Media Oy:n julkaiseman maa- ja metsätaloustuottajien ammattilehden Maatilan Pellervon ja sen Eläin-liitteen toimituspäälliköksi. Hän aloittaa tehtävässä 5. elokuuta.