Sotkamolainen Jouko Sormunen vaihtoi vajaa vuosi sitten holsteinkarjan kyyttöihin. Yhdessä puolisonsa Johanna Räsäsen kanssa hän hahmottelee tilasta nyt paikkaa, jossa lehmä ja luonto antavat ihmisille elämyksiä ja rauhaa.

Kyytöt olivat olleet Jouko Sormusen mielessä jo sukupolvenvaihdoksen aikaan, mutta silloin hän ei uskaltanut heittäytyä niiden varaan. Nyt uskallusta riitti enemmän ja ensimmäiset 12 kyyttöhiehoa ja sonni tulivat tilalle viime huhtikuussa.

Hetken mielijohde lypsykarjasta luopuminen ei ollut, vaikka maidontuotannon lopettaminen tulikin eteen äkkiä. Kahden hengen hoidettavaksi rakennettu navetta ja tila olivat eron jälkeen yhdelle miehelle liikaa.

Ympäripyöreät päivät viikosta toiseen uuvuttivat isännän ja suunnitelmat tuotantosuunnan muutoksesta oli toteutettava aiottua nopeammin. ”Taloudellisesti maidontuotannon lopettaminen kerralla oli tietysti hankalaa. Jouhevaan muutokseen olisi tarvittu pari vuotta”, Sormunen sanoo.

”Olisin ottanut kyyttöjä heti enemmän, mutta luomusäännökset rajoittivat tavalliselta tilalta hankittujen kyyttöjen määrää”, Sormunen lisää. Lypsäviä hän möi toisiin karjoihin ja jätti osan itselle, mutta umpeutti ne.

Syksyllä Sormunen sai ostettua kuusi kyyttölehmävasikkaa luomutilalta ja talvella vuoden vaihduttua voidaan ostaa jälleen neljä tai viisi tavalliselta tilalta. Holsteinlehmiä ja -hiehoja vähennetään sitä mukaa, kuin kyyttöjen määrää saadaan lisättyä.

Lisäksi tilalla on 40 lammasta, 20 uuhta ja 20 teuraaksi kasvavaa pässiä, sekä kaksi ylämaankarjan lehmää ja kaksi hevosta. Nyt elämäntilanne on muuttunut, kun puolisona on töitä opettelemassa Johanna Räsänen.

 

Teksti: Eeva-Kaisa Pulkka

Lue koko juttu helmikuun 2014 Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli