Nurmossa sijaitseva Manupork Oy on yksi Suomen suurimmista yhden katon alla olevista lihasikaloista. Ison sikalan pyörittäminen pitää olla omistajiensa mielestä yksinkertaista ja tehokasta.

Manupork Oy:n sikala on rakennettu vuonna 2006 alkuaan 3 000 sialle. Vuonna 2011 tehty laajennus on tehty 2 400 sialle. Jatkuvatäyttöisestä sikalasta tulee myyntiin vuodessa 19 000 eläintä, 1,6 miljoonaa kiloa sianlihaa.

”Viljan hinnan vaihtelut heilauttelevat kannattavuutta rajusti. Lihantuotanto ei ole lyhyen tähtäimen yritystoimintaa. Joka vuosi on ollut huonompi, kuin edellinen”, Olli Autio myöntää yhdessä muiden osakkaiden, Petri Penttilän ja Pentti Hautalan kanssa.

Nykymuotoinen osakeyhtiö on miesten mukaan sikäli helpompi kuin perinteinen perheyritys, koska vastuuta ja yrittämisen kuormaa voi jakaa muiden kanssa. Jokaisella osakkaalla on hoidettavanaan myös oma kotitilansa.


Olli Autiolla on selkeät näkemykset suoraviivaisesta lihasikabisneksestä. Turhia kiemuroita on syytä välttää, lihasian kate tulee isosta määrästä ja pienestä katteesta, jonka määrittelee loppupeleissä myös rahoittaja.

Hannu Koivisto, teksti ja kuvat

Lue koko juttu maaliskuun Maatilan Pellervosta.

 

 

Jaa artikkeli