Sisäkorvien karvat ovat kiharat ympäri vuoden. Curlyilla on myös kauniin kaarevat silmäripset.
Amerikasta lähtöisin oleva kiharakarvainen American Bashkir Curly -rotu on Suomessa vielä melko tuntematon. Tämän alkuperäisrodun hevoset sopivat monenlaiseen käyttöön, eivätkä pelkää pakkasiakaan.
Villihevosena vielä nykyäänkin
•American Curly Horse eli American Bashkir Curly on Yhdysvalloista lähtöisin oleva hevosrotu. Lajin arvellaan olleen olemassa 300–400 vuoden ajan. Se tiedetään, että jo 1600-luvulla sioux- ja crow-intiaaneilla oli kiharakarvaisia hevosia.
•American Bashkir Curly -rotu rekisteröitiin vasta vuonna 1971. Ihminen on puuttunut tämän rodun kehitykseen vain hyvin vähän, joten se luokitellaan alkuperäisroduksi.
•Vielä nykyisinkin curlyja elää villeissä mustangilaumoissa Nevadassa, Coloradossa ja Wyomingissa. Näitä laumoja suojellaan riistansuojeluohjelmalla.
Helena Anttila-Lindeman, teksti ja kuvat
Lue koko juttu maaliskuun Maatilan Pellervosta!

Mattilan tilalalla on kolme curly-hevosta. Tamma, ori ja varsa kulkevat yhdessä laumassa. Hevoset pääsevät halutessaan sisätiloihin, mutta ne viihtyvät jopa koiranilmalla ulkona.

Vekkuli Veikko-varsa on kymmenen kuukauden ikäinen.
Tyrnäväläinen maanviljelijä ja urakoitsija Ilkka Matinolli on hyödyntänyt automaattiohjausta traktoreissaan ja puimurissaan jo yli kymmenen vuotta. Kokemukset kohtalaisen arvokkaasta laitteistosta ovat myönteisiä.
Jani Härkäsellä on neljän erillisen pumpun ja 13 vuoden hyvä kokemus maalämmöstä. Aurinkoenergia pyörittää lypsyrobottia ja jäähdyttää maidon, biokaasu on ollut pitkään mietinnässä.
Antoisa luontoretki Pohjois-Suomeen, -Norjaan ja -Ruotsiin. Tutustumme asiantuntijaoppaan johdolla alueen luontoon, kulttuuriin, elintapoihin ja jylhiin maisemiin.
Kolmen lammilaisviljelijän perustamasta Tippavaaran Maatalouspalvelusta saa lähes kaikkea mitä peltoon ja metsään tarvitaan. Lisäksi yritys kuivaa ja välittää viljaa. Kasvavan yrityksen kantava voima on maatalouden hyvä tuntemus ja tiivis yhteistyö muiden yrittäjien ja
Perälän tilan isäntä Marko Rautava lähtee tänä keväänä kylvöille 41:ttä kertaa. Poikkeuksellisesta maailmantilanteesta huolimatta hän katsoo uuteen kasvukauteen toiveikkain mielin. Lannoitteet ovat hankittuina ja ajatukset valmiina toukotöihin.