Lihalaatikoita herkkusuille. Eeva-Maria ja Petteri Kytösen omistama Suomen Kotitila toimii Helsingin Katajanokalla. Lihat eivät kulje Helsingin kautta, vaan Itellan mukana alle vuorokaudessa maatilalta suoraan kuluttajalle.
Verkkokauppayrittäjät Eeva-Maria ja Petteri Kytönen suorastaan puhkuvat intoa. Tarinaa laadukkaan suomalaisen lihan puolesta riittää. He saivat kolme vuotta kestäneen, ja melko vaativankin, kehitysprojektin lähilihan nettikaupasta valmiiksi marraskuussa. Asiakkaita on tähän mennessä kertynyt muutamia satoja.
”Laajenemisvauhti on ollut lupaava, mikä kertoo palvelulle olevan kysyntää. Tästä voi tulla merkittävä laatulihan markkinakanava”, Petteri Kytönen uskoo.
Yrityksellä on jo kuluvana vuonna tavoitteena välittää tuhat lihaostosta ja 10 000 kiloa lihaa kuukaudessa. Kyseisellä tahdilla yritys yltäisi 1,5 miljoonan euron vuosiliikevaihtoon.
Markku Pulkkinen, teksti ja kuva
Lue koko juttu maaliskuun Eläin-liitteestä.
Tutustu myös Kotitila.fi.
Monet kanadalaiset maitotilat ovat Euroopasta muuttaneiden yrittäjien omistuksessa. Kevyt sääntely ja vakaat maitomarkkinat houkuttelevat.
Tiirinkosken tilalla naudat ja lampaat elävät mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tavoitteena on lajityypillinen elämäntapa.
Ruuantuotantoa koettelevat monet maailman tapahtumat ja luonnonilmiöt tuotantotavasta riippumatta. – Luomumaitotiloilta kysytään nyt kykyä sopeutua markkinoihin ja muuttuvan ilmaston haasteisiin, toteavat Vennan luomumaitotilan yrittäjät Pirkko ja Jaakko Suominen.
Oma rehustus on ratkaisevassa asemassa kananmunien tuotannossa Paunolan munitustilalla Juvalla. Ruokinta vaikuttaa munien makuun ja vaahtoutuvuuteen, jotka ovat tärkeitä leivonnassa. Tuoreus antaa viime silauksen, söipä munat missä muodossa hyvänsä.
Jalasjärvelle avautuu piakkoin biokaasun tankkausasema. Alamarttila Oy jauhaa sähköä ja polttoainetta lehmien ja sikojen lannasta.