Lihalaatikoita herkkusuille. Eeva-Maria ja Petteri Kytösen omistama Suomen Kotitila toimii Helsingin Katajanokalla. Lihat eivät kulje Helsingin kautta, vaan Itellan mukana alle vuorokaudessa maatilalta suoraan kuluttajalle.
Verkkokauppayrittäjät Eeva-Maria ja Petteri Kytönen suorastaan puhkuvat intoa. Tarinaa laadukkaan suomalaisen lihan puolesta riittää. He saivat kolme vuotta kestäneen, ja melko vaativankin, kehitysprojektin lähilihan nettikaupasta valmiiksi marraskuussa. Asiakkaita on tähän mennessä kertynyt muutamia satoja.
”Laajenemisvauhti on ollut lupaava, mikä kertoo palvelulle olevan kysyntää. Tästä voi tulla merkittävä laatulihan markkinakanava”, Petteri Kytönen uskoo.
Yrityksellä on jo kuluvana vuonna tavoitteena välittää tuhat lihaostosta ja 10 000 kiloa lihaa kuukaudessa. Kyseisellä tahdilla yritys yltäisi 1,5 miljoonan euron vuosiliikevaihtoon.
Markku Pulkkinen, teksti ja kuva
Lue koko juttu maaliskuun Eläin-liitteestä.
Tutustu myös Kotitila.fi.
Kiteeläisellä luomutilalla, pohjoiskarjalaisessa vaaramaisemassa laiduntavat ruotsalaiset turkislampaat ja ranskalaiset emolehmät. Niitä paimentavat brittiläisen paimenkoirarodun edustajat.
Salolaisella tilalla on tartuttu genomitestauksen tuomiin hyötyihin ison emolehmäkarjan kehittämisessä.Henrik Jensen kertoo, että emokarjan genomitestauksesta saa arvokasta tietoa esimerkiksi siitä, että kaikkien eläinten polveutumiset ovat varmasti oikein.
Separoitu kuivajae on lehmälle mukava makuualusta ja se tukee lehmän hyvinvointia. Käyttäjältä se kuitenkin vaatii huolellisia rutiineja ja hyvin suunnitellun käyttöönoton.
Maatila voi säästää 10–15 prosenttia sähkönsiirtolaskussaan tuottamalla itse tilan sähkölaitteiden tarvitseman loistehon.
Aika on rahaa ja hukkatöihin kulutettu työaika tuhlausta. Oman navettatyön tehokkuutta kannattaa pysähtyä miettimään.