Lihalaatikoita herkkusuille. Eeva-Maria ja Petteri Kytösen omistama Suomen Kotitila toimii Helsingin Katajanokalla. Lihat eivät kulje Helsingin kautta, vaan Itellan mukana alle vuorokaudessa maatilalta suoraan kuluttajalle.
Verkkokauppayrittäjät Eeva-Maria ja Petteri Kytönen suorastaan puhkuvat intoa. Tarinaa laadukkaan suomalaisen lihan puolesta riittää. He saivat kolme vuotta kestäneen, ja melko vaativankin, kehitysprojektin lähilihan nettikaupasta valmiiksi marraskuussa. Asiakkaita on tähän mennessä kertynyt muutamia satoja.
”Laajenemisvauhti on ollut lupaava, mikä kertoo palvelulle olevan kysyntää. Tästä voi tulla merkittävä laatulihan markkinakanava”, Petteri Kytönen uskoo.
Yrityksellä on jo kuluvana vuonna tavoitteena välittää tuhat lihaostosta ja 10 000 kiloa lihaa kuukaudessa. Kyseisellä tahdilla yritys yltäisi 1,5 miljoonan euron vuosiliikevaihtoon.
Markku Pulkkinen, teksti ja kuva
Lue koko juttu maaliskuun Eläin-liitteestä.
Tutustu myös Kotitila.fi.
Lehmien terveyttä ja kiimaa havainnoiva järjestelmä on osoittanut hyötynsä Viinikan tilalla jo puolen vuoden käytön jälkeen. Järjestelmä raportoi poikkeamista ennen kuin silmällä niitä havaitsee.
Jaskaran tilalla työelämä sovitetaan perhe-elämään. Kun pirtissä touhuaa neljä alle 10-vuotiasta lasta, pitää kehitystahtia maatilan puolella hieman hidastaa.
Pienkuormaajien keskikokoluokasta löytyy eläintilan töihin sopivia sähköisiä malleja. Sähköpienkuormaajat toimivat pienin varauksin hyvin talvellakin.
Nasevan yhteyteen kehitetään suomalaiseen tuotantoon soveltuvaa hyvinvoinnin arviointimittaristoa. Kehitystyössä on hyödynnetty yli 400 mittaria.
Pudasjärveläiset sisarukset Henna ja Marko Tolonen ovat tyytyväisiä tammikuussa 2020 käyttöön otettuun yhden robotin navettaansa. Sen hinnaksi tuli vain 520 000 euroa.