Maakunnassa tuotetulle lampaanlihalle on kysyntää myös poronlihastaan tunnetussa Lapissa. Sodankylässä karitsat teurastetaan paikallisessa poroteurastamossa.

Sodankylässä löydettiin lampaiden pitkiin teuraskuljetuksiin ratkaisu yhteistyössä paikallisen poroteurastamon kanssa.

Lähin lampaita käsittelevä teurastamo on sijainnut aikaisemmin 250 kilometrin päässä Kemissä.

”Poroteurastamolta saatiin teurastuslupa alle vuoden ikäisten karitsoiden teurastukseen, niiltä otetaan talteen perna ja sykkyräsuoli, jotka pakastetaan. Kylmänen Food toimittaa ne edelleen Honkajoelle”, selvittää lampuri ja poromies Alpo Laitila Sodankylästä.

Muut alle vuoden ikäisestä karitsasta kertyvät teurasjätteet on lupa haudata maahan.

”Jos karitsan ikä on päivänkin yli yhden vuoden, sen teurasjätteet muuttuvat ongelmajätteeksi.”

Käytännössä pienin karitsoiden teurastuserä Sodankylän poroteurastamolla on 50 eläintä. Mikäli useammalta tilalta kerätyt lampaat teurastetaan heti porojen jälkeen, voidaan pienempiäkin eriä käsitellä. Lampaanomistajien lisäksi nylkyapuna ovat teurastuksen taitavat poromiehet.

Sodankylän kirkonkylän pohjoispuolella sijaitsevan poroteurastamon omistavat paikalliset paliskunnat: Sattasniemi, Syväjärvi, Oraniemi ja Kemin-Sompio.

”Kallis poroteurastamo seisoo melkoisella vajaakäytöllä ja on tyhjillään suurimman osan vuodesta”, Laitila pahoittelee.

Teksti ja kuvat Kari Lindholm

Lue koko juttu painetusta huhtikuun Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli