Syksyn toimituksille tarjottavat viljan hinnat eivät kata tuotantokustannuksia. Hinnan kiinnittämiselle ei löydy perusteita. Ajallisen hajautuksen kannalta osan sadosta voi myydä jo nyt.
Nylands Svenska Lantbruksällskapin agronomi Krister Hildén on verrannut ensi syksylle tarjottavia hintoja viljan tuotantokustannuksiin.
”Kyllä nyt on niin, että oikein mistään viljasta ei tarjota tuotantokustannuksia vastaavaa hintaa. Jos keskivertotila tekee kaupat näillä nyt tarjotuilla hinnoilla, tulee tappiota.”
Teksti Silja Vuori
Painetusta huhtikuun Maatilan Pellervosta löydät Hildénin koko haastattelun ja ennakkolaskemataulukot tarjottavien hintojen mukaan.
Pohjois- ja Keski-Suomen luomutuotanto painottuu vahvasti nurmiviljelyyn. ProAgrian ja Luonnonvarakeskuksen hanke tekee lajikekokeita ja kehittää viljelytekniikkaa, jotta tuotantoa saadaan monipuolistettua.
Markku Weckman kyllästyi ja väsyi niittämään rikkakasvipesäkkeitä siimaleikkurilla. Hommaan piti kehittää toimiva kone.
Koivistonkulman luomutilan hiutaleista ja jauhoista tiedetään jyvän jokainen vaihe kylvöstä lautaselle asti. Myllytuotteet kulkevat kuluttajille verkkokaupan kautta. Tuoreus on taattua, sillä valmistus tapahtuu vasta tilauksen jälkeen.
Kosteikolla voidaan korjata ojituksella muokattua luontaista peltoekosysteemiä. Vierelän tilalla ajatus kosteikosta lähti peltomaan kunnostuksen tarpeesta. Pellolle perustettu kosteikko on tuonut mukanaan monia hyötyjä.
Viljankuivaus on energiasyöppö, jota ei kannata ruokkia tarpeettomasti.