Energiasuunnitelma auttaa löytämään energian säästökohteet. Pellonpään tilalla Pieksämäellä satsattiin aurinkoenergiaan jo ennen suunnitelman laatimista.

Pieksämäkeläinen maitotilan isäntä Jukka Manninen harppoo innostuneena olohuoneeseen ja sieltä takaisin keittiöön. Keittiön seinällä on pieni musta taulu, josta näkyy auringon teho. Olohuoneen kulutusseurantayksikkö mittaa nimensä mukaisesti energian kulutusta.

”Ostosähkön kulutus laski heti 0,33 kW:sta alas 0,23 kW:iin, kun aurinko tuli esiin pilven takaa”, Manninen kehaisee.

Pellonpään tilalle asennettiin yhteensä 30 aurinkopaneelia syksyllä 2012. Ne muodostavat 48 neliön alan, joka jakaantuu navetan molemmille kattolappeille. Koska yksikään katto ei osoita suoraan etelään, kymmenen paneelia on suunnattu kaakkoon ja 20 lounaaseen.

”Nyt jakaisin paneelit vähän toisella tavalla. Kaakosta on tullut mittauksissa paremmat tehot”, Manninen pohtii.

Teksti  Hanna Moilanen

Lue koko juttu painetusta toukokuun Maatilan Pellervosta!

Jaa artikkeli