20 aurinkopaneelia on suunnattu lounaaseen. Kuva Pentti Sormunen
Energiasuunnitelma auttaa löytämään energian säästökohteet. Pellonpään tilalla Pieksämäellä satsattiin aurinkoenergiaan jo ennen suunnitelman laatimista.
Pieksämäkeläinen maitotilan isäntä Jukka Manninen harppoo innostuneena olohuoneeseen ja sieltä takaisin keittiöön. Keittiön seinällä on pieni musta taulu, josta näkyy auringon teho. Olohuoneen kulutusseurantayksikkö mittaa nimensä mukaisesti energian kulutusta.
”Ostosähkön kulutus laski heti 0,33 kW:sta alas 0,23 kW:iin, kun aurinko tuli esiin pilven takaa”, Manninen kehaisee.
Pellonpään tilalle asennettiin yhteensä 30 aurinkopaneelia syksyllä 2012. Ne muodostavat 48 neliön alan, joka jakaantuu navetan molemmille kattolappeille. Koska yksikään katto ei osoita suoraan etelään, kymmenen paneelia on suunnattu kaakkoon ja 20 lounaaseen.
”Nyt jakaisin paneelit vähän toisella tavalla. Kaakosta on tullut mittauksissa paremmat tehot”, Manninen pohtii.
Teksti Hanna Moilanen
Lue koko juttu painetusta toukokuun Maatilan Pellervosta!
Teknologia tuo uusia työkaluja maatalouteen. Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksessa (SjT) Paimion Meltolassa kokeiltiin tällä kasvukaudella peltorobotin käyttöä sokerijuurikkaan viljelyssä. Alustavat tulokset ovat rohkaisevia: robotti toimii niin kylvössä kuin rikkojen kitkemis
KoneAgria 2023 veti väkeä Tampereelle, näyttelyyn tutustui 17 200 kävijää kolmen päivän aikana. Messuilla oli mukana ilahduttavan paljon näytteilleasettajia, ja myös uutuustarjonta oli runsas.
Typpilannoitteiden valmistukseen tarvittava ammoniakki on tuotava Suomeen ulkomailta, koska kotimaista tuotantoa ei ole.
Kanadassa luotiin 1970-luvulla rapsille ja rypsille oma tuotemerkki, Canola. Nyt Canola on haluttu vientituote ympäri maailman.
Alastarolainen Kimmo Polo panostaa täysillä kasvinviljelyyn. Ponnistelut ovat myös tuottaneet tulosta. Hän nappasi Ruismestari-tittelin vuonna 2019 huikealla rukiin 10 633 kilon keskisadolla. Tilan kokonaissatona vastaavaa määrää ei ole rekisteröity toistaiseksi mill