Ihmiset ovat tärkeitä, ympäristön hyvinvointi on olennaista ja rahakin ratkaisee.

Kokonaisvaltainen tilanpito eli holistic management on johtamismenetelmä, jossa maatilaa kehitetään kokonaiskestävään suuntaan. Siihen kuuluvat osa-alueina viljelijän ja ympäristön hyvinvointi, taloudellinen kannattavuus sekä ekologinen kestävyys. Asioita ei pilkota osiin, vaan tarkastellaan maatilaa muuttuvassa toimintaympäristössä olevana kokonaisuutena. Silloin muutos yhdellä osa-alueella aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia muihinkin osa-alueisiin.

Holistinen tilanpito yhdistetään yleensä luomuun, mutta samat teesit pätevät tavanomaiseenkin viljelyyn. Tuskin kukaan maatalousyrittäjä pitää tavoitteenaan ympäristön pilaamista, epäsopua ihmisten välillä tai taloudellista tuottamattomuutta. Joskus niin voi käydä, mutta se ei ole tavoitteena.

Teksti ja kuva: Helena Anttila-Lindeman

Lue koko juttu painetusta toukokuun Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli