Kun suomenhevosia ryhdyttiin kantakirjaamaan 1900-luvun alussa, valittiin tavoitteeksi ruskea tai punaruskea rautias. Mustajouhiset ruunikot ja mustat hevoset alkoivat vähentyä. Kimot, voikot ja päistäriköt hävisivät miltei kokonaan. Nyt tilanne on jo parempi.

Suomenhevosen harvinaiset värit pelastuivat Anita Viitaselta, 53, kysytään usein, mitä rotua hänen hevosensa ovat. Hämmästys on suuri, kun erikoisen väriset hevoset paljastuvat suomenhevosiksi.

Ei ole ihme, että tunnistus menee pieleen, sillä 95 prosenttia suomenhevosista on erisävyisiä rautiaita. Mustajouhisten ruunikkojen ja kokonaan mustien suomenhevosten osuus kannasta on noin neljä prosenttia ja kimojen, voikkojen ja päistärikköjen osuus yhden prosentin luokkaa – jos sitäkään.

Anita Viitanen on yksi Suomen tunnetuimpia ”värikasvattajia”. Hänellä on parikymmentä harvinaista väriä olevaa suomenhevosta: voikkoja, kimoja, päistärikköjä ja kirjavia sabinoja.

”Erikoisvärit on saatu säilytettyä Suomessa, mutta se on ollut hilkulla. Vaaleaa voikkoväriä oli vain yhdessä suvussa. Nykyään voikkoja on noin kuusikymmentä. Vanhemmalla iällä valkoiseksi muuttuvia kimoja on nykyään saman verran”, kertoo Anita.

”Päistärikköjä polveutuu vain yhdeltä tammalinjalta, yhdestä ainoasta talosta Kangasalta. Ne löytyivät, kun Sari Piirainen kävi siellä tunnistamassa varsoja ja ihmetteli omituisen värisiä hevosia.”

”Nykyään päistärikköjä on Suomessa yhdeksän, joista viisi on minulla. Päistärikön pää, jalat, harja ja häntä eivät koskaan vaihda väriä, mutta hevosen rungon karvan väri vaihtuu vuodenaikojen mukaan ja on kesällä lähes valkoinen”, Anita selittää.

RIITTA SAARINEN, teksti
HARRI NURMINEN, kuvat

Lue koko juttu painetusta kesä-heinäkuun Maatilan Pellervosta!


Suomenhevoskimo Lilin Helinä ja rautiaistamma Velhon Vilja ovat parhaimpia ystäviä keskenään. Ne viihtyvät aina yhdessä.

Kokkomäen tilalla on ”tavallisten hevosten” lisäksi parikymmentä harvinaista väriä olevaa suomenhevosta: voikkoja, kimoja, päistärikköjä ja kirjavia sabinoja.

Taika-Vapru -tamma on yksi Suomen kaikkiaan yhdeksästä päistärikkösuomenhevosesta. Niistä viisi on Anita Kokkomäen omistuksessa.

Lakeuden Valottarella on erikoisen siniset silmät.

 

Jaa artikkeli