Hyvä Sato -viljelykilpailussa on tänä vuonna tullut merkittäviä takapakkeja. Sinilupiinin viljelijät eivät pysyneet jyvällä rikkakasviaineiden käyttöluvista. Pikkulinnut päättivät korjata valtaosan syysrapsisadoista. Luomunurmi ja kevätvehnä ovat vakuuttavimmat kasvit loppukesällä.

Hyvä Sato -joukkueiden elokuinen tapaaminen alkoi surullisissa tunnelmissa. Kaiken kesää ylivoimaisilta voittajilta näyttäneet syysrapsit ovat joutuneet lintujen ruoaksi. Tällä kertaa asialla ovat pikkulinnut. Lajin tunnistaminen on hieman epävarmaa, mutta vihervarpusiksi valtavaa parvea vahvasti epäiltiin.

”Nyt sanoisin, hyvät ystävät, että mitään syyskasvia tänne Viikkiin ei kannata kylvää. Eikä öljykasvia, ei syksyllä eikä keväällä”, pettynyt Bernerin joukkueen kapteeni Lasse Matikainen totesi kisatovereilleen.

Pikkulinnut todella veivät voiton ahkerasta kasvuston seurannasta huolimatta. Elokuun 8. päivänä Matikaisen käydessä lohkollaan toteamassa karmean tilanteen, olivat alimmat lidut vielä sen verran vihreitä, ettei puintia voinut ajatellakaan, vaikka mieli olisi tehnyt. Silloin puintimies olisi vielä voinut ehtiä korjaamaan pääosan sadosta ennen lintuja.

Viikkiä ja Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitoksen viljelykokeita ajatellen on järkyttävää, miten isot ja pienet linnut vuoronperään pilaavat arvokkaan työn. Professoreilla ja tilan henkilökunnalla on vuosien kokemus siitä, miten linnut tuhoavat kenttäkokeita ja sotkevat tilan karjan nurmirehukasvustoja. Hyvä Sato -kilpailussa isoa vahinkoa tuli viimeksi syksyllä 2012, kun valkoposkihanhet tuhosivat syysrapsit ja -vehnät jo muuttomatkallaan syksyllä.

SILJA VUORI, teksti ja kuva

Lue koko juttu joukkueiden kuulumisista kisan ratkeamisen kynnyksellä painetusta syyskuun Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli