Rovaniemellä toimiva Sirviön perheyritys on erikoistunut hakkeentuotantoon ja kaukolämpöön. Koko tuotantoketju on yrittäjien omissa käsissä, haketta tehdään myös ainespuusta.

”Kun kaikki työt tehdään omalla porukalla,toiminnan laatu pysyy korkeana. Se on tärkeää tällä toimialalla”, toteavat rovaniemeläiset hake- ja kaukolämpöyrittäjät Mikko ja Jukka Sirviö Mikkone Oy:stä.

Yhtiö tuottaa kaukolämpöä useisiin Rovaniemen taajamiin ja kiinteistöihin sekä toimittaa haketta Ranuan kunnan vanhainkodin ja päiväkodin lämmitykseen.

Sirviöiden tuottama kaukolämpö on paikallista metsäenergiaa parhaimmillaan. Se on peräisin Rovaniemen lähialueen metsistä. Kuntasektori on merkittävä asiakas yhtiölle.

”Jotkut potentiaaliset asiakkaat tosin maksavat mieluummin öljystä, vaikka hakkeella voitaisiin lämmittää halvemmalla. Alan pelisäännöt ja toimintakulttuuri ovat välillä kummallisia”, miehet oudoksuvat.

Tuontienergiaan verrattuna metsästä saatu lähienergia on kannattavaa paitsi aluetaloudelle, myös energian tekijöille. Säästöä syntyy, kun hakerangat voidaan parhaimmillaan toimittaa haketuspaikalle ajokoneella.

”On valtava säästö, kun kaukokuljetus jää lyhyeksi. Pisimmät kuljetusmatkat ovat 30–40 kilometriä”, Mikko Sirviö sanoo.

KARI LINDHOLM, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta syyskuun Maatilan Pellervosta.

 

Jaa artikkeli