"Yhtiön ensimmäinen suuri investointi oli Hirvaan metsäkonekoulun kiinteistön kaukolämpölaitos, joka muutettiin öljyltä hakkeelle. Nyt laitos takoo lämpöä 150 asukkaalle ja kiinteistössä toimiville yritykselle", kertovat yhtiön osakkaat Mikko (vas.) ja Jukka Sirviö Rovaniemeltä.
Rovaniemellä toimiva Sirviön perheyritys on erikoistunut hakkeentuotantoon ja kaukolämpöön. Koko tuotantoketju on yrittäjien omissa käsissä, haketta tehdään myös ainespuusta.
”Kun kaikki työt tehdään omalla porukalla,toiminnan laatu pysyy korkeana. Se on tärkeää tällä toimialalla”, toteavat rovaniemeläiset hake- ja kaukolämpöyrittäjät Mikko ja Jukka Sirviö Mikkone Oy:stä.
Yhtiö tuottaa kaukolämpöä useisiin Rovaniemen taajamiin ja kiinteistöihin sekä toimittaa haketta Ranuan kunnan vanhainkodin ja päiväkodin lämmitykseen.
Sirviöiden tuottama kaukolämpö on paikallista metsäenergiaa parhaimmillaan. Se on peräisin Rovaniemen lähialueen metsistä. Kuntasektori on merkittävä asiakas yhtiölle.
”Jotkut potentiaaliset asiakkaat tosin maksavat mieluummin öljystä, vaikka hakkeella voitaisiin lämmittää halvemmalla. Alan pelisäännöt ja toimintakulttuuri ovat välillä kummallisia”, miehet oudoksuvat.
Tuontienergiaan verrattuna metsästä saatu lähienergia on kannattavaa paitsi aluetaloudelle, myös energian tekijöille. Säästöä syntyy, kun hakerangat voidaan parhaimmillaan toimittaa haketuspaikalle ajokoneella.
”On valtava säästö, kun kaukokuljetus jää lyhyeksi. Pisimmät kuljetusmatkat ovat 30–40 kilometriä”, Mikko Sirviö sanoo.
KARI LINDHOLM, teksti ja kuvat
Lue koko juttu painetusta syyskuun Maatilan Pellervosta.
Tyrnäväläinen maanviljelijä ja urakoitsija Ilkka Matinolli on hyödyntänyt automaattiohjausta traktoreissaan ja puimurissaan jo yli kymmenen vuotta. Kokemukset kohtalaisen arvokkaasta laitteistosta ovat myönteisiä.
Jani Härkäsellä on neljän erillisen pumpun ja 13 vuoden hyvä kokemus maalämmöstä. Aurinkoenergia pyörittää lypsyrobottia ja jäähdyttää maidon, biokaasu on ollut pitkään mietinnässä.
Antoisa luontoretki Pohjois-Suomeen, -Norjaan ja -Ruotsiin. Tutustumme asiantuntijaoppaan johdolla alueen luontoon, kulttuuriin, elintapoihin ja jylhiin maisemiin.
Kolmen lammilaisviljelijän perustamasta Tippavaaran Maatalouspalvelusta saa lähes kaikkea mitä peltoon ja metsään tarvitaan. Lisäksi yritys kuivaa ja välittää viljaa. Kasvavan yrityksen kantava voima on maatalouden hyvä tuntemus ja tiivis yhteistyö muiden yrittäjien ja
Perälän tilan isäntä Marko Rautava lähtee tänä keväänä kylvöille 41:ttä kertaa. Poikkeuksellisesta maailmantilanteesta huolimatta hän katsoo uuteen kasvukauteen toiveikkain mielin. Lannoitteet ovat hankittuina ja ajatukset valmiina toukotöihin.