Miten saada luomuperuna nykyistä paremmin mukaan julkisiin hankintakilpailuihin ja sitä kautta suurkeittiöihin? MTT:n tutkijat etsivät vastauksia näihin kysymyksiin ja arvioivat suurkeittiöiden käyttöön soveltuvia perunalajikkeita.

Viime kesänä MTT testasi Siikajoella viljelykokeissa viittä eri lajiketta yhteistyössä luomuperunaa 20 vuotta viljelleen viljelijän kanssa. MTT istutti perunat ja nosti ne, isäntä hoiti muuten kasvustoja kuin omiaan.

Testattavina olivat Biogold, Carolus, Opera, Fambo ja Marabel. Istutus tehtiin 30 asteen helteellä meren rannan läheisyydessä ja kesään kuului rankkojakin sateita, mutta kenttäkoepellolla maa oli vettä läpäisevää, eivätkä sateet aiheuttaneet ongelmia.

Tutkijat tutkivat perunoiden taimettumisnopeutta eli kuinka monta vuorokautta istutuksesta meni siihen, että perunat taimettuivat. Tulosten perusteella Marabel, Fambo ja Opera osoittautuivat aikaisiksi lajikkeiksi ja Carolus myöhäisemmäksi. Näiden lajikkeiden perunoista 70–80 prosenttia oli täysin moitteentonta ulkoiselta laadultaan. Biogoldin vertailua haittasi se, että siemenperunan laadussa oli ongelmia

PÄIVI KAPIAINEN-HEISKANEN, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta syyskuun Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli