Innostus rukiin viljelyyn on virinnyt uuteen nousuun. Kotimainen ruis päätyi osaksi Fazerin brändilupausta ja hinta nousi. Ensi syksyn sadosta on tehty jo runsaasti sopimuksia.

Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka on tyytyväinen mies. Ruiskampanja on purrut ja sopimuspino pöydällä kasvanut kesän mittaan mukavaan tahtiin. Moni viljelijä on tarttunut Fazerin tarjoukseen. Edullisempi kylvösiemen ja kiinteä 218 euron hinta ensi syksyn sadolle houkuttavat.

Jo reilusti ennen rukiin kylvöä tehtäviä kiinteähintaisia ruissopimuksia oli mahdollista tehdä Fazerin kanssa ensimmäistä kertaa viime vuoden keväällä. Niiden satoa toimitetaan Lahden myllylle parhaillaan. Hintaa viljelijä saa 222 euroa tonnilta, jos löi hinnan kiinni heti kun se oli mahdollista.

”Tälle syksylle ruissopimuksia tuli jo merkittävät määrät. Syksyn 2015 toimituksista niitä on nyt tullut reilusti lisää. Etenkin isot viljelijät ovat olleet kiinnostuneita näistä kiinteähintaisista sopimuksista. Uskon, että tässä ollaan oikeilla jäljillä.”

Jossain vaiheessa katto tulee Fazerillekin vastaan, mutta yhtiössä ollaan varauduttu tekemään sopimuksia isosta määrästä. Tarjous on voimassa syyskuun loppuun asti.

SILJA VUORI, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta Syyskuun lehdestämme.

Jaa artikkeli