Vehmaalaisella Alastalon tilalla vaihtui isännyys maaliskuussa. Tyytyväisempiä luopujia ja jatkajaa on vaikea löytää.

Varsinaissuomalainen kallioinen mäntykangas vaihtuu vehreään peltoaukeaan. Hetken päästä silmiin osuu harvinainen näky: porsaita ja emakoita lekottelee kauniissa auringonpaisteessa molemmin puolin tietä.

Alastalon luomutilan kesäinen työarki pyörii entiseen tapaan, vaikka tilaa on neljä kuukautta johtanut uusi yrittäjä. Otto Alastalo on juuri tehnyt 1,5 tunnin aamuvuoron sikalassa. Isä, Lassi Alastalo, on ollut apuna. Tiina Alastalo on sillä välin luonut silmäyksen hyötypuutarhaan ja laittanut voileipäkahvit valmiiksi.

Melan kirje herätti liikkeelle

Alastalojen sukupolvenvaihdos sujui ripeästi ja ilman mutkia. Prosessi vei vuoden päätöksestä tilakaupan toteuttamiseen.

”Ajatus sukupolvenvaihdoksesta lähti liikkeelle, kun saimme Melasta henkilökohtaisen kirjeen luopumistukeen tulevista muutoksista. Huomasimme, että ikämme sopivat vanhoihin ehtoihin eikä sen jälkeen aikailtu. Miksikäs asia olisi lykkäämällä parantunut?” Lassi Alastalo perustelee.

Lassi Alastalo on nyt 56-vuotias ja Tiina Alastalo 55-vuotias. Jatkaja, Otto Alastalo, täyttää syksyllä 21 vuotta.

”Vuoden 2013 helmikuussa kävimme yhden illan sukupolvenvaihdoskurssilla Raisiossa ja saimme sieltä hyödyllistä tietoa lakiasioista ja verotuksesta. Elokuussa kutsuimme ProAgrian neuvojan, Kari Rannan, käymään tilalla. Siitä hommat alkoivat edetä vauhdilla”, Lassi muistelee.

MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta syyskuun Maatilan Pellervosta. Lehdessä myös mm. ProAgrian omistajanvaihdosneuvonnassa työskentelevän Kari Rannan haastattelu ja tietoa lupumistuen muutoksista.

Jaa artikkeli