Maanviljelijä Mikko Simolalla on hyviä kokemuksia aurinkoenergian käytöstä. Toissa vuonna asennetut paneelit ovat laskeneet sähkölaskua ja energiaa on riittänyt myytäväksikin.

Maanviljelijä Mikko Simola on yksi niistä kymmenistä yksittäisistä kansalaisista, jotka lähtivät mukaan aurinkopaneeleiden yhteishankintaan jo keväällä 2013. Hän hankki tilalleen 16 paneelia kiinnitystarvikkeineen sekä invertterin, joka muuttaa aurinkopaneeleista saatavan tasasähkön vaihtosähköksi.

“Olen aina ollut kiinnostunut sähköstä ja sen tuotantotoimista. Viime vuonna minulle tarjoutui hyvä tilaisuus hankkia tilalleni aurinkoenergiaan liittyvät tarvikkeet ja pääsin käytännössä seuraaman läheltä, kuinka aurinkoenergia toimii”, Mikko Simola sanoo.

Artjärvellä Etelä-Suomessa sijaitsevalla Simolan tilalla tapahtui merkittävä muutos, kun eläimistä luovuttiin. Mikko Simolan vanhemmat tekivät tiluksilleen luomutilan, jota heidän poikansa on viljellyt omissa nimissään seitsemän vuoden ajan.

“Oli luontevaa jatkaa luomuviljelyä, sillä se osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi. Ymmärrän, että monilla luomuviljelijöillä on työssään ideologisia perusteita. Se on ympäristöystävällinen tapa enkä itsekään tarvitse kemiallisia lannoitteita, rikkakasvit pysyvät poissa nykyisinkin. Syvää ideologiaa en kuitenkaan omissa toimissani näe.”

TARJA AHOKAS, teksti
ARI NAKARI, kuva

Lue koko juttu painetusta lokakuun Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli