Pukkilan hakelämpölaitos polttaa 6,5 tuhatta hakekuutiota vuodessa ja imuroi tehokkaasti alueen hukkapuut. Osuuskunnan perustaneet metsänomistajat vastaavat myös laitoksen hoidosta.

Pukkilan kunnan teollisuusalueella sijaitsevalla hakelämpölaitoksella on tunkua kun laitoksen lämmitystä hoitavat isännät pakkautuvat pannun ympärille kuulumisia päivittämään. He kuuluvat Askolan seudun Puulämpöosuuskuntaan, jolla on Pukkilan lisäksi hakelämpölaitokset myös Askolan Monninkylässä ja Pornaisissa.

”Hakelämpölaitoksen myötä saimme kuntaan kaukolämpöverkoston, jota on nykyisin jo kolmisen kilometriä. Pukkilan laitoksen teho on 1,5 megawattia; tuotannosta 42 prosenttia menee kunnan kiinteistöihin, loput yksityistalouksiin”, kertoo laitoksen vastaava Mika Mäenrinta.

Hakelämpölaitoksen taustalla on iso joukko paikallisia metsätilallisia, joista monet toimittavat hukkapuunsa hakeyrittäjän kautta laitokselle. Ylilahoille, rankapuille, hakkutähteille ja sahauspinnoille on nyt selkeä osoite.

”Metsät saadaan näin siivottua ja hukkapuu tulee hyvään käyttöön. Alueemme metsien laatu on selvästi parantunut! Lisäksi, ikävä kyllä, hakepuuta tulee paljon siksikin, että olemme pahalla kirjanpainajan tuhoalueella”, sanovat laitoksen lämmittäjät Timo Meltti, Markku Aalto, Jorma Mölsä ja Timo Sorvari.

Lähihake työllistää metsätilallisten lisäksi paikallisia kone- ja kuljetusyrittäjiä. Ja ilmasto kiittää, sillä hakkeen poltto ei tuota ilmaan ylimääräistä hiilidioksidia eli hake-energian käyttö ei kiihdytä kasvihuoneilmiötä.

”Taajamien etu on ollut se, että olemme saaneet pienet savuttavat öljykattilat pois ja kaukolämmön tilalle”, tiivistää Jorma Mölsä.

SIRPA PALOKARI, teksti
TAPANI LEPISTÖ, kuva

Juttu jatkuu painetussa marraskuun Maatilan Pellervossa.

Jaa artikkeli