Navetan kustannuksista noin 80 prosenttia ratkaistaan suunnittelupöydällä. Rakennesuunnittelu kannattaa teettää vasta, kun tiedetään varmasti, mitä ominaisuuksia navetalta halutaan. Monimutkaiset pohjaratkaisut paisuttavat hankkeen hintalappua.

Kustannustehokkaat eläinsuojien pohjaratkaisut ovat maatalousrakentamisen ”grand old manin”, rakennusinsinööri Pekka Mönkkösen, 54, silmäterä. Mies tietää kokemuksesta, että navetoissa yksinkertaiset rakenteet ovat edullisimmat ja toimivimmat.

“Jos esimerkiksi 1–2 robotin navetassa on jopa 14–16 nurkkaa, tulee investoinnista niin kallis, ettei se useinkaan etene toteutukseen. Navetta on tuotantolaitos eikä taideteos. Edullisin se on, kun nurkkia on neljä”, Mönkkönen sanoo.

Lujabetonin maatalouselementtien myyntipäällikkönä Siilinjärvellä työskentelevä Mönkkönen on toiminut navettarakentamisen parissa jo 30 vuotta. Muun muassa maatalouden betonielementtirakenteiden suunnittelu- ja rakennuttajaohjeet ammattilaisille ja maatalousyrittäjille vuodelta 2003 ovat Mönkkösen johtaman asiantuntijaryhmän käsialaa.

Mies sanoo, että rakentaminen kannattaa ajoittaa kesään, sillä talvirakentaminen on kallista ja rakentamisen laatu helposti kärsii talvikohteissa.

”Lumen auraus, lämmitys, valaistus, työturvallisuuden takaaminen ja pakkasen huomioon ottaminen pudottavat tehokkuutta ja tuovat lisää kustannuksia.”

KARI LINDHOLM, teksti ja kuva

Koko jutun löydät marraskuun painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajat voivat lukea sen myös näköislehdestä osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli