Kun lämmityskattilassa voi polttaa puun lisäksi muitakin materiaaleja, polttoainetta vaihtelemalla voi säädellä kattilan lämmöntuottoa ja päästä hyödyntämään edullisia jakeita. Oljen polttaminen puun ohella on myös yksi tapa lisätä maatilan energiaomavaraisuutta.

”Vuoden 2011 syksy ja talvi oli meidän kauhukokemuksemme. Lämmityskattilan käyttöolosuhteet eivät voi mennä pahemmiksi kuin ne silloin olivat”, Janne Saario muistele Faust-kattilansa ensimmäistä käyttövuotta.

Salon Vartsalassa vilja- ja marjatiloja viljelevälle Saariolle vuoden 2011 syksy näytti harmaimmat kasvonsa. Vehnän puintikosteus oli noin 35 prosenttia. Puolet korresta ja oljesta olivat vihreitä. Siitä huolimatta Saariot paalasivat oljen pyöröpaaleihin. Kun vihreänkirjavat ja märät olkipaalit kerättiin pellolta kasoihin, ne alkoivat käydä. Lopulta ne muuttuivat lähes mullaksi.

Saariot käyttivät olkea lämmön tuottamiseen 7.3.2011 käyttöön otetussa Faust-kattilassa. Oljen lisäksi siinä poltettiin lähinnä puuta.

Syksyn 2011 olosuhteissa kattila ylitti odotukset. Saariot saivat kaikki vehnät kuivatettua märällä oljella ja puulla. Se oli normaalia työläämpää, koska märkä olki ei pala niin täydellisesti kuin kuiva. Siitä huolimatta kuivattaminen kuitenkin onnistui.

Palotila
Saarion Faustissa on halkaisijaltaan 1,80-metrinen  ja pituudeltaan kolmemetrinen lieriömäinen palotila. Sinne mahtuu sekä pyöröpaali että kanttipaali. Käytännössä he polttavat pyöröpaaleja.

HELENA ANTTILA-LINDEMAN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta joulukuun Maatilan Pellervosta! Lehden tilaajana voit lukea koko lehden myös näköislehdestä osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli