Juha Malinen työllistää toukokuusta syys-lokakuuhun 4-5 miestä, jotka nostavat kunttaa Kuhmosta ja asentavat sitä uusiin kohteisiin.
Juha Malinen on toimittanut kunttaa maailmalle Kuhmosta jo viisitoista vuotta. Kainuulainen metsänpohja, marjaisa varpumatto, on hyvä ratkaisu asiakkaalle, joka etsii luonnonmukaista ja helppohoitoista vaihtoehtoa nurmikolle. Metsänomistaja taas saa kuntan myymisestä lisätuloa.
Kangasmetsän pintakerrosta – jossa kasvaa mustikkaa, puolukkaa ja kanervaa – kutsutaan kuntaksi. Sitä on osattu irrottaa maasta jo silloin, kun Kainuu vei maailmalle tervaa, sillä nurin päin käännettyä kunttaa tarvittiin tervahautoihin tiivisteeksi.
Tervanpoltosta alkoi oikeastaan myös Juha Malisen, 54, tie kunttayrittäjänä, sillä vuonna 2000 kuhmolaiset kokosivat voimansa ja rakensivat ja polttivat Lentiirassa maailman suurimman tervahaudan.
RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuva
Syyskasvit saivat viime talvena siipeensä Etelä-Suomessa. Pidemmällä tähtäimellä syyskasvit ovat taloudellisesti hyvä valinta.
Tyrnäväläinen maanviljelijä ja urakoitsija Ilkka Matinolli on hyödyntänyt automaattiohjausta traktoreissaan ja puimurissaan jo yli kymmenen vuotta. Kokemukset kohtalaisen arvokkaasta laitteistosta ovat myönteisiä.
Jani Härkäsellä on neljän erillisen pumpun ja 13 vuoden hyvä kokemus maalämmöstä. Aurinkoenergia pyörittää lypsyrobottia ja jäähdyttää maidon, biokaasu on ollut pitkään mietinnässä.
Antoisa luontoretki Pohjois-Suomeen, -Norjaan ja -Ruotsiin. Tutustumme asiantuntijaoppaan johdolla alueen luontoon, kulttuuriin, elintapoihin ja jylhiin maisemiin.
Kolmen lammilaisviljelijän perustamasta Tippavaaran Maatalouspalvelusta saa lähes kaikkea mitä peltoon ja metsään tarvitaan. Lisäksi yritys kuivaa ja välittää viljaa. Kasvavan yrityksen kantava voima on maatalouden hyvä tuntemus ja tiivis yhteistyö muiden yrittäjien ja