Navettakauppa kävi viime vuonna ennätysmäisen vilkkaana. Lypsykarjanavetoita ja laajennuksia nousi niin kovalla vauhdilla, että avajaisia riitti melkein joka viikolle.
Lypsyrobottienkin menekistä voi päätellä, että maitotiloilla oli touhukas rakennusvuosi. Neuvontapäällikkö Esa Manninen Valion Alkutuotannosta kokoaa vuosittain tilaston koko maassa myydyistä lypsyroboteista.

”Viime vuonna Suomeen tuli todennäköisesti noin sata uutta robottilypsytilaa ja robotteja myytiin noin 130 kappaletta. Luvut tarkentuvat piakkoin. Tuntuma kuitenkin on, että robottien myyntimäärä yltää ennätysvuoden 2010 tasolle”, Manninen summaa.

Robottitiloja on tällä hetkellä hieman yli 900. Mannisen mukaan neljännes Valion vastaanottamasta maidosta tulee robottitiloilta. Niiden osuus kaikista maitotiloista on nyt yli kymmenen prosenttia. Uusia lypsyasemia myydään arviolta kymmenesosa robottien määrästä.

Robottimyyjillä huippuvuosi

Markkinointipäällikkö Jorma Laiho De Lavalilta vahvistaa tiedot ennätysmäisestä investointivuodesta, vaikka myyntiluvut hän pitääkin salassa.

”Viime vuosi näytti oikein hyvältä. Meidän osaltamme siitä tuli ennätysvuosi”, Laiho hehkuttaa.

Laiho uskoo, että 140 000–150 000 euron hintaisia robotteja myydään kuluvana vuonna yhtä vilkasta tahtia kuin aikaisemminkin.

”Investoinnit tehdään aina pitkällä tähtäimellä, eikä maidon hetkellinen hinnanlasku juurikaan vaikuta niihin.”

Viranomaisille Laiho lähettää viestin, että investointitukeen hyväksyttävien kustannusten päivittäminen ylöspäin olisi paikallaan. Ero todellisten ja laskennallisten kustannusten välillä on kasvanut jo 20–30 prosenttiin.

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2015 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea jutun myös e-lehdestä osoitteessä http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuva

Jaa artikkeli