EU:n sianlihan tuotanto on kasvussa ja ylitarjonta uhkaa. Hinnat ovat olleet kovassa laskussa. Yksi keskeinen syy tilanteeseen on Venäjän vuoden takainen tuontikielto. Hintojen laskun voimakkuuden katsotaan johtuvan pitkälti siitä.

Sikatalouden kannattavuushaaste jatkuu edelleen. Näin totesi ProAgria Liha Osaamiskeskuksen toimitusjohtaja Ari Nopanen avatessaan sikatalouden tulosseminaarin marraskuussa Tampereella.

Suomessa sianlihan kulutus ylittää nyt tuotannon, minkä pitäisi olla myönteistä hintakehitykselle. Valitettavasti Suomenkin hintakehitys seuraa voimakkaasti laskevaa koko EU:n hintatasoa, ainakin toistaiseksi tosin varsin loivasti. ”Ennuste ensi vuoden hintakehityksestä ei kuitenkaan lupaa positiivisia näkymiä”, Nopanen totesi.

Myönteisenä kehityksenä suomalaisessa sikataloudessa hän näki tuottavuuden kehittymisen jatkumisen, kielteisenä taas investointien jäissä olon. Tarve investoinneille alkaisi jo olla melkoinen, jotta alan tulevaisuus olisi turvattu myös pidemmällä aikavälillä.

ANTTI MUSTONEN, teksti
ESA HOLOPAINEN, kuvitus

Lue koko juttu painetusta tammikuun 2015 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös e-lehdestä osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

 

Jaa artikkeli