Ruotsissa on tartuttu toimeen kevätöljykasvien viljelyn lisäämiseksi. Syysrapsin viljelystä tutkimustietoa ammentanut Svensk Raps etsii nyt keinoja nostaa kevätrapsin hiipuneita satoja.

Ruotsalaisen Svensk Rapsin Albin Gunnarsson esitteli Kevätrapsi 3000 -hankkeen ensimmäisen kesän tutkimustuloksia Loimaalla Öljykasvipäivässä tammikuun lopulla. Vaikka into kevätrapsin viljelyyn on Ruotsissa hiipunut syysrapsin yleistyessä eikä neonikotinoidien käyttöä sallita Ruotsissa tänäkään vuonna, viljelyä halutaan edelleen kehittää.

Kevätöljykasvien viljely väheni viime vuonna 70 prosentilla edellisvuoteen nähden. Selvä pääosa Ruotsin kevätöljykasveista on rapsia, rypsiä viljellään vähän. Suurimpana ongelmana Gunnarsson pitää pieniä rapsin taimia syöviä maakirppoja – etenkin nyt kun peittausta ei enää sallita.

”Kun kirppaongelma on ratkaistu, meiltä löytyvät työkalut satojen nostamiseksi.”

Kirppaongelmat vaihtelevat Ruotsissa alueellisesti. Suurin riski kirppatuhoille on idässä Upsalan ja Tukholman alueella.

Hyönteisten ja etenkin kirppojen jälkeen tärkeimpiä asioita kevätöljykasvien viljelyssä ovat Gunnarssonin mielestä kasvuston perustaminen ja muokkaus, oikeansuuruinen typpilannoitus ja puintiajankohta. Viime kesän kokeista näihin kaikkiin saatiin uutta tietoa.

Kasvinsuojelussa suomalaisilla ja ruotsalaisilla on hieman erilaiset keinot käytössään. Meillä on tänä keväänä poikkeuslupa neonikotinoidi-peittausaineiden käyttöön, Ruotsissa taas ei. Se helpottaa kirppaongelmia. Ruotsissa taas kasvuston lopettaminen glyfosaatilla on täysin sallittua. Suomessa ainakaan Avena ei halua ostaa satoa, jos kasvusto on käsitelty glyfosaatilla ennen puintia.

SILJA VUORI, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta maaliskuun 2015 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli