Lehtilän tilalla siirryttiin viime vuonna kolmen kuukauden varoitusajalla satelliittisikalasta yhdistelmäsikalaksi. Emakkorenkaan sanottua irti sopimuksensa ei muita mahdollisuuksia juuri jäänyt.

Pöytyäläiset Piia ja Teemu Pyöli olivat saaneet uuden emakkolan valmiiksi syksyllä 2013, ja tulevan vuoden piti olla rauhallinen. Toisin kävi. Toukokuussa emakkorengas irtisanoi sopimuksen ja alkoi omien emakkojen kasvatus tyhjästä.

Tilalla oli jo ehditty miettiä omiin emakoihin siirtymistä. Näkyvissä oli, että satelliittisikalat ovat tulleet tiensä päähän. Kustannukset nousivat, ja eläimistä saatua pientä siivua piti jakaa useamman kesken. Se ei ollut enää kannattavaa.

”Kun on omat emakot, ei tarvitse jakaa tuloja kenenkään kanssa. Ei ole välikäsiä eikä kuljetuksia kustannuksia lisäämässä. Tähän suuntaan oltiin menossa, mutta meillä siihen jouduttiin ihan liian lyhyellä varoitusajalla.”

”Muita mahdollisuuksia ei oikeastaan edes ollut. Porsitussikala oli juuri valmistunut ja velat päällä. Se olisi jäänyt heti tyhjäksi. Päätimme jatkaa toimintaa yhdistelmäsikalana ja kasvattaa siat alusta loppuun asti.”

VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta maaliskuun 2015 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli