Kahden maitotilan tuotanto keskittyy yhtymäjärjestelyjen jälkeen toiselle tiloista. Laajeneva tuotanto turvaa työpaikan kolmelle henkilölle. Uuden navetan lypsyaseman ja väkirehukioskien hankinta käytettyinä alensi investointikuluja tuntuvasti.

Leppävirralle Pohjois-Savoon perustetussa Pajuharjun maatalousyhtymässä ovat osakkaina Heikki Havukainen ja Anni Tiitinen sekä Annin vanhemmat Henna ja Kari Tiitinen.

Yhtymän käynnistyminen ja sen jälkeen toteutettu uuden navetan rakentaminen vaativat useita järjestelyjä.

Tiitisten tilan mukaan nimetyn maatalousyhtymän perustamista ennakoi nyt 24-vuotiaan Anni Tiitisen ja 25 vuotta pian täyttävän Heikki Havukaisen kihlautuminen vuonna 2012. Nuoret suorittivat tuohon aikaan agrologi AMK-tutkintoja pohjoissavolaisessa oppilaitoksessa. Heidän kotitilojensa välimatka on 30 kilometriä ja molempien tilojen tuotantosuuntana oli maidontuotanto ennen nyt toteutettuja toimenpiteitä.

Tilojen omistuksia järjesteltiin kahdessa vaiheessa. Aluksi Heikki Havukainen lunasti kotitilansa itselleen asuinrakennusta lukuunottamatta ja hänen molemmat vanhempansa siirtyivät luopumistuelle.

Tiitisten perhe taas muodosti maatalousyhtymän, josta Anni Tiitinen omistaa puolet ja toisen puolen hänen vanhempansa Kari ja Henna Tiitinen.

Tämän jälkeen, 14. huhtikuuta 2014 käynnistettiin Pajuharjun maatalousyhtymä, jonka muodostivat Heikki Havukainen sekä aikaisemmin perustettu Tiitisten maatalousyhtymä.

TUOMO KAUTONEN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta maaliskuun 2015 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli