A-Naudan konseptikasvattamo 250 lihanaudalle, pohjatyöt jo valmiina seuraavalle hallille. Jari ja Mari Kajan Kuopion Karttulassa päättivät satsata reippaasti naudanlihantuotantoon uuden lämminilmakuivurin rakentamisen sijasta.

Konseptinavetan rakentamisessa hintalappu on tiedossa etukäteen. Kajanin kasvattamolle ja 2 500 kuution lietesäiliölle se oli 500 000 euroa ilman arvonlisäveroa ja maarakennustöitä. Tarkka hintatieto oli tärkeä asia Kajanin perheessä, jossa yhdistyvät taloustaidot ja tukiosaaminen.

”Rakennuskustannusten vakioiminen on osa kustannusjahtia. Sama rakennussuunnittelu ja pohjakuva, pyörää ei keksitä uudestaan ”, Kajanit toteavat.

Jari Kajan on työskennellyt tukikiemuroiden kanssa aiemmin Ely-keskuksessa, ja nyt hän toimii hankevetäjänä Pohjois-Savon tuottajaliiton Tukisarka-hankkeessa. Mari Kajan tarjoaa asiakkailleen tilitoimistopalvelut omassa tilitoimistossaan Karttulassa, mutta hänkin on EU-avustajia.

Kevättalvi on perheessä aina hektistä aikaa ja EU-ohjelmakauden muutos korostaa sitä tänä vuonna entisestään. Kumpikin kulkee handsfree korvalla, ovi käy ja puhelin soi. Jari Kajan on kiertänyt talven tuottajaliiton kokouksissa pitämässä viljelijöille koulutuksia tulotukijärjestelmän muutoksista.

Perusviesti on, että tilat tarvitsevat enemmän lannanlevitysalaa, tukia tulee vähemmän ja ne maksetaan myöhemmin. Ympäristökorvauksessa on monta haastetta isolle karjatilalle.

”Rakenteellisia asioita oli kesken vielä kaksi kuukautta ennen hakuajan loppumista. Jos tilakäynti aloitetaan visun tekemisellä, se tietää kiirettä neuvojille. Sitten huhtikuun lopussa yhtäkkiä puhelin lakkaa soimasta”, Jari kuvailee.

”Paitsi viime keväänä, kun haku avattiin uudestaan”, Mari muistuttaa.

LEENA PAKARINEN, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta toukokuun 2015 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon e-lehtiarkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli