Vuokrasiilo on taloudellinen tapa varastoida viljaa odottamaan oikeaa myyntihetkeä. Jouston mahdollisuus myyntiajankohdassa parantaa viljatilan kannattavuutta.

Vuokrasiilojen tarjonta vaihtelee alueittain. Jos tilan lähistöllä sijaitsee Suomen Viljava Oy:n sisämaan varasto, on tilanne hyvä. Viljavalla on useimmiten vapaata varastotilaa. Viljaerien ei tarvitse olla suuria, sillä yritys tarjoaa saman laatuisille viljaerille yhteisvarastointia.

”Ainakin 50 kilometrin säteeltä on vielä taloudellista kuljettaa viljaa varastoihimme rekkakuormittain. Lähempää voi tuoda pienemmissäkin erissä”, markkinointipäällikkö Hannu Kortesmaa kannustaa.

Joustavuutta myyntiin

”Yhteisvarastointia tarjoamme tällä hetkellä erikoishintaan, 0,68 euroa tonnilta kuukautta kohti. Normaali pienten erien varastovuokra on 0,75 euroa. Erän vastaanottamisesta laskutamme lisäksi 2,40 euroa ja lähettämisestä 2,19 euroa tonnilta. Viljaa voi tuoda ja viedä pois joustavasti omien tarpeiden mukaan.”

Jos viljaa tuo tai vie alle 10 tonnin erissä, tulee pienille erille 32 euron käsittelymaksu päälle.

Vuoden varastointi maksaa Viljavalla noin yhdeksän euroa tonnilta. Se ei ole kovin iso hinta riskien hallinnasta, sillä myynnin siirtämisellä voi viljatiliä pystyä kasvattamaan varastointikulua enemmän.

Hyödyksi on myös laskettava, että rahaa ei tarvitse sijoittaa omiin siiloihin, jotka ovat tilanteiden muuttuessa hieman hankala realisoida. Etenkin nopeasti kasvaville tiloilla vuokrasiilo on usein järkevin valinta. Oman varastotilan kasvattamista ei tarvitse kiirehtiä tai sitä ei tarvitse tehdä lainkaan.

Vuokratilan kysyntä on Kortesmaan mukaan ollut melko tasaista. Tällä hetkellä Viljavalla on muutamia kymmeniä viljelijäasiakkaita. Monet käyttävät palvelua vuodesta toiseen.

”Pienistä, kokonaisista siiloista on pulaa, mutta yhteisvarastointi helpottaa tätä ongelmaa. Varastoinnin minimierä on 30 tonnia”, Kortesmaa kertoo.

MARKKU PULKKINEN, teksti ja kuva

Lue koko juttu kesä-heinäkuun 2015 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon e-lehtiarkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli