Rautiaisen talli Rääkkylän Rasivaarassa tunnetaan siitä, että sieltä on lähtenyt maailmalle monia hyviä suomenhevosvarsoja. Tallin kasvatteja ovat muun muassa Rapin Aatos, Tähen Topelius ja Tähen Toivomus. Kasvattajien tavoitteena on hyvä luonne ja rakenne sekä kestävyys.

Toisella vuodella olevat oripojat seuraavat aidan takaa kiinnostuneina, kun Mari Rautiainen, 39, johdattaa Imun Pimua laitumelle. Pimun viikon vanha varsa kulkee perässä Taisto Rautiaisen, 71, taluttamana.

Kielon päivänä syntynyt tulokas on tänä kesänä ainoa Rautiaisen talliin syntynyt varsa. Useimmiten Rääkkylän Rasivaarassa sijaitsevalla tilalla käyskentelee kesäisin yhdestä kolmeen varsaa.

Taisto Rautiainen ja hänen tyttärensä Mari seuraavat tarkkaan, kuinka kokenut tamma esittelee varsalleen uutta laidunta. Varsa on Pimulle jo seitsemäs, joten se tietää, kuinka hoitaa erilaiset tilanteet.

Sen tietävät myös samalla laitumella laiduntavat vanhemmat tammat, jotka ovat tuttuja emälle. Vaikka varsa kiinnostaa muita tammoja, eivät ne tuppaudu liian lähelle.

”Imun Pimu on myös tarkka siitä, että varsa ei mene langalle. Se menee itse sähköaidan ja varsan väliin suojellakseen kokematonta varsaa sähköiskulta”, Mari Rautiainen toteaa katsoessaan emää ja varsaa, jotka kiertävät raviaskelin laajaa laidunta.

Taisto Rautiainen on tyytyväinen näkemäänsä. Varsan jalan liikkeet näyttävät hyviltä ravilla. Virkeällä varsalla on myös luonnetta.

Pimu malttaa maistaa mehukasta ruohoa vasta muutaman juoksukierroksen jälkeen. Varsa pysyttelee edelleen vieressä, vaikka katselee jo vähän muuallekin. Ihan vielä varsan turpa ei ylety maahan, joten ruoho saa odottaa. Rautiaisilla varsat ovat emänsä kanssa puolisen vuotta. Ne vierotetaan yleensä vuodenvaihteen aikoihin.

RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu painetusta elokuun Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea Maatilan Pellervoa kokonaisuudessaan myös näköislehdestä osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli