Tyrnävällä tuotetaan uutta varhaisperunalajiketta. Jussi jäänee Suomen viimeiseksi  perunajalosteeksi.

Suomen perunamarkkinoille on tulossa uusi varhaisperunalajike jussi. Kuluttajien saataville Jussi tulee vuoden kuluttua kevätkesällä. Jussia on jaettu jo Rymättylän ja Nauvon perunantuottajille, joten kokemuksia saadaan suoraan viljelijöiltä ja kuluttajilta. Perunan siementuotanto on parhaillaan laajentumassa Suomen siemenperuna Oy:ssä (SPK) Tyrnävällä.

Jussi-lajikkeen jalostamisesta on vastannut valtion omistama Boreal Kasvinjalostus Oy. Päätöksen uuden lajikkeen jatkosta teki SPK hyvien koetulosten vakuuttamana. SPK hoitaa jatkossa Jussin siementuotannon ja markkinoinnin. Tarkoitus on saada Jussia saataville koko maahan kesällä 2016. Siemenperunasato on jo myyty vuodelle 2016.

Toimitusjohtaja Paula Ilola on innostunut ja vakuuttunut lajikkeen erinomaisuudesta.

”Uskon vahvasti Jussin nousevan perunamarkkinoiden tähdeksi. Uskomme sen saavan merkittävän markkinaosuuden Suomessa ja haluamme viedä sitä myös kansainvälisille markkinoille. Jussi on osoittautunut kokeissa maukkaaksi, kauniiksi ja satoisaksi. Se on varhaisperuna, mutta sopii hyvin myös kesäperunaksi.”

Jussilla on myös yksi ylivertainen ominaisuus kilpailijoihin nähden. Vaikka vanhan sanonnan mukaan varhaisperunan saa istuttaa maahan vasta ”kun emäntä tarkenee paljaalla takapuolella ulkona penkillä istumaan”, Jussi voidaan istuttaa jo kylmään maahan. Jussi on todennäköisesti Suomen viimeisin perunajaloste. Ainoa toimija Boreal Oy on lopettanut perunan jalostuksen ja keskittyy viljaan.

AULIKKI ALAKANGAS, teksti
MARKKU RUOTTINEN, kuva

Lue koko juttu painetusta elokuun 2015 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli