Vinokuivikepohjainen yhtenäinen iso karsina täytti maitotilan toiveet lehmien vapaasta liikkumisesta pihatossa. Kuivikkeet takaavat lehmille lokoiset oltavat.

Tutustuminen eteläsuomalaiseen vinokuivikepihattoon kolahti tuusniemeläiselle Alli Keinäselle, joka oli miehensä Karin ja vanhimman tyttärensä, Hennan, kanssa pyöritellyt parsipihaton piirustuksia jo useamman vuoden. Niiden ratkaisut eivät vain olleet tuntuneet omilta.

”Halusimme uuteen navettaan ensisijaisesti lehmille hyvät olot ja luonnollisen tilan, eroon kinnervaurioista”, Alli Keinänen kertoo.

”Tuolla on nyt lehmien hyvä olla, ei ahdista eikä purista mikään parsikaluste. Yksikään ei makaa lantakäytävällä eikä yhtään tarvinnut poistaa uuteen navettaan siirryttäessä.”

Navettainvestointiin Keinäsiä kannusti lasten innostus maataloutta ja maidontuotantoa kohtaan. Ilman jatkajaehdokkaita maidontuotanto olisi vanhan navetan kunnon heiketessä luultavasti loppunut kokonaan.

EEVA-KAISA PULKKA, teksti ja kuva

Lue koko juttu painetusta elokuun 2015 Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli