Jokaisen vantaan läpi menevät siemenet laskeva SeedEye on Väderstadin kylvökoneiden uusi lisävaruste. Siemenet laskeva sensori säästää kylväjän aikaa ja tuo mielenrauhaa, koska se varoittaa myös jos siemenet eivät kulje normaalisti.

Jokaisen vantaan läpi menevät siemenet laskeva SeedEye on Väderstadin kylvökoneiden uusi lisävaruste. Siemenet laskeva sensori säästää kylväjän aikaa ja tuo mielenrauhaa, koska se varoittaa myös jos siemenet eivät kulje normaalisti.

Väderstad esittelee Agritechnicassa uutuuden, joka on kooltaan pieni mutta merkitykseltään iso.

”Viljelijät ovat jo kymmeniä vuosia toivoneet nopeaa ja tarkkaa siemenmäärän määritystä. SeedEye on vastaus tähän. Se laskee siemenet ja viljelijän tarvitsee vain syöttää koneelle tieto siitä, montako siementä hän haluaa kylvää neliömetrille”, Väderstadin hallituksen puheenjohtaja Christer Stark kertoo.

Vähitellen viljelijä voi siis kokonaan unohtaa tiedon siitä, montako kiloa siementä hehtaarille kylvetään. Kiertokoettakaan ei tarvitse tehdä. SeedEye -sensoreilla varustetulla koneella kylvävälle riittää, että hän tietää tavoittelemansa orastiheyden. Koneelle ilmoitettavaa määrää kannattanee korjata itävyysprosentin mukaan.

Sensori laskee siementä sekunnissa

Stark esitteli SeedEyen toimintaa käytännössä. Ohralla tehdyssä kokeessa SeedEye laski 185 675 siementä, mikä oli 98,8 prosenttia oikeasta, etukäteen lasketusta siemenmäärästä. 10 000 siementä sekunnissa laskemaan kykenevä laite erehtyi siis vain noin yhden prosentin. Käsin eli kiertokokeella määritettynä eroa voi siemenmäärässä olla Starkin mukaan helposti viisi prosenttia.

SeedEye -sensorit sijaitsevat jokaisessa vannasputkessa. Siemenet virtaavat sensoreiden läpi, missä kuusi infrapunasädettä seuraa jyvien liikettä. Alas putoava siemen katkaisee infrapunasäteen hetkellisesti. Tämän perusteella kylvettävien siementen määrä pystytään laskemaan erittäin tarkasti.

SILJA VUORI, teksti ja kuvat

Lue koko juttu lokakuun 2015 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehti.fi.

Jaa artikkeli