Virossa on epäonnistuttu afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen vastaisissa toimissa. Taudin kulkeutuminen Suomeenkin on todennäköistä. Aseena sikaruttoa vastaan on tehostaa tiedottamista. Jokaisen tulee ymmärtää, millainen virus on kyseessä.

Viron sikaruttotilanne on erittäin vakava. Tauti rantautui maahan vain vuosi sitten. Nyt yli 20 000 sikaa on tapettu ruton takia. ASF on levinnyt myös yhteen HKScanin virolaissikalaan.

”Ilmoituksia uusista tartunnoista kotisioissa tulee viikoittain, samoin tartunnoista villisioissa. Kotisioissa tautia on Virossa tähän mennessä todettu 17 tilalla. Villisioissa tapauksia on todettu yli 250”, Eviran ylitarkastaja Miia Kauremaa kuvailee naapurimaan huolestuttavaa tilannetta.

Asiantuntijoiden mukaan virus leviää todennäköisimmin sianlihan ja sianlihatuotteiden välityksellä myös meille. Erityisesti villisian liha ja lihatuotteet ovat merkittävä riski, koska tartunta on levinnyt Viron villisikapopulaatioon laajasti.

Myös ajoneuvot, joilla on liikuttu tartunta-alueilla, voivat levittää virusta kuraantuneissa alustoissaan. Tämä on riskinä alueilla, joissa sikoja on lopetettu sadoittain ja kuljetettu poltettavaksi tai haudattavaksi, koska eläinten eritteitä on saattanut valua teille.

 

Lisää tiedottamista

Jokaisen sikatilallisen tulee tietää, miten suojata tilansa ASF-tartunnalta. Hyvällä tautisuojauksella myös muut tarttuvat taudit pysyvät sikalan ulkopuolella.

Eläinten terveys ETT ja Evira peräänkuuluttavat, että viimeistään nyt sikalan omistajien on huolehdittava, että kaikilla sikalassa työskentelevillä ja vierailevilla on riittävät tiedot tilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä. Kaikkien tulee osata tunnistaa afrikkalaisen sikaruton oireet ja ilmoittaa epäilystä viipymättä.

”Tehostamme tuottajapuolelle tiedottamista. Nettisivuiltamme löytyy päivitetyt A4:sen kokoiset lisätoimintaohjeet, jotka sikalan omistajan tulee käydä läpi työntekijän kanssa. Käännökset ohjeista pyritään saamaan myös työntekijöiden omalla äidinkielellä. Ohjeissa kerrotaan toimenpiteiden lisäksi viruksen ominaisuudet, jotta jokainen varmasti ymmärtää, miksi vaadittavia toimenpiteitä tulee noudattaa”, ETT:n Pirjo Kortesniemi kertoo.

Miia Kauremaa muistuttaa, että sikatilallisen tulee varmistaa, että annettuja ohjeita myös noudatetaan. Hän korostaa niin ikään sen tärkeyttä, että työntekijät ymmärtävät, miksi tautisuojaus on tärkeää; silloin oikeille toimintatavoille on peruste.

 

Omat eväätkieltoon

Tärkeimmän ihmisryhmän taudin maahantuomisessa muodostavat ASF-tartunta-alueella sikojen kanssa tekemisissä olevat ihmiset, jotka ovat myös Suomessa kosketuksissa sikojen kanssa. Millaisen uhkan sikaloiden tuhannet ulkomaalaiset työntekijät muodostavat? Ruttotapauksiahan on Viron lisäksi myös muissa Baltian maissa, Venäjällä, Puolassa ja Ukrainassa.

”Jos työntekijät noudattavat niin sanottua 48 tunnin sääntöä ulkomaanmatkan jälkeen ja noudattavat ETT:n ja Eviran ohjeita, niin uhka on pieni. Tilanne on paljon pahempi, mikäli he vierailevat kotimaissaan sikatiloilla, osallistuvat siellä villisian metsästykseen ja mahdollisesti tuovat villisian tai sianlihaa tai niistä tehtyjä lihatuotteita Suomeen”, Eviran Miia Kauremaa toteaa.

Virus voi levitä, kun sitä sisältävää metvurstia tai kinkkua päätyy eväiden mukana sikalaan. Sikaloissa onkin syytä kieltää omien eväiden syöminen ja järjestää ruokailu talon puolesta. Sioille ei saa koskaan antaa mitään ruoantähteitä.

VIRPI ADAMSSON, teksti

Lue koko juttu lokakuun 2015 painetusta Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehti.fi.

Jaa artikkeli