Metsään.fi -palvelusta metsänomistaja saa rautaisannoksen tietoa metsänsä puuvaroista, metsien hoitotarpeesta ja hakkuukohteista. Kannattaa käydä klikkaamassa.

Jos metsäsuunnitelma on päässyt vanhenemaan tai metsän kasvukunnon seuraaminen on jäänyt vähälle huomiolle, hyvän tietopläjäyksen saa tietokoneen ruudulta. Metsään.fi- palvelusta metsänomistajalle selviävät muun muassa puuston määrä ja metsän ajankohtaiset hoitotarpeet sekä hakkuumahdollisuudet seuraavan viiden vuoden aikana.

Maksuttomaan sähköiseen palveluun kirjautuminen lyö ensikertalaisen ällikällä. Tietopaketti kertoo kuvioittain puustosta, maaperästä, tulevista hakkuu- ja hoitotöistä sekä luontokohteista. Kartta- ja ilmakuvia voi katsoa tai vaikka tulostaa metsikkökuvioiden luettelon maastoon mukaan.

Sivustolta saa tietoa jopa siitä, minkä verran puutiliä hakkuukypsiltä kuvioilta voi saada tai minkä verran esimerkiksi taimikonhoitotyöt maksaisivat. Lisäksi on listattu kiireellisiksi arvioidut toimenpiteet.

”Metsäsuunnitelmaa nämä laskelmat eivät sentään korvaa, mutta ne antavat erinomaisen käsityksen metsäomaisuuden tilasta”, metsätiedon palvelupäällikkö Jorma Jyrkilä Suomen metsäkeskuksesta korostaa.

Tehtyjä metsänhoitotöitä ja hakkuita päivitetään metsästä saatujen ilmoitusten ja hakemusten perusteella. Palvelussa otetaan huomioon myös puuston kasvu, jotta tiedot olisivat ajan tasalla.

Tähän mennessä metsään.fi- palvelua on hyödyntänyt noin 50 000 metsänomistajaa. Valtaosa metsäalan toimijoista on liittynyt palveluun ja metsänomistajat ovat antaneet alan toimijoille suostumuksia metsätiedon käyttöön noin parin miljoonan hehtaarin alalta.

”Vasta noin viidennes valmiista tiedosta on metsänomistajien tai toimijoiden käytössä. Suunta on oikea, mutta tietojen hyödyntämisasteessa on vielä paljon parantamisen varaa”, Jyrkilä toteaa.

Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, joten ulkopuoliset eivät pääse metsätietoihin käsiksi.

MARJA HEIKKILÄ, teksti ja kuvat

Lue koko juttu lokakuun 2015 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteessa http://www.pellervo-e-lehti.fi.

Katso myös metsään.fi.

 

 

Jaa artikkeli