Yhteiset nostokoneet ja kuormauslaitteet yleistyvät juurikassouvissa. Tilakohtaisten viljelyalojen kasvaessa arvellaan kiinnostuksen etenkin nostotyön ulkoistamiseen kasvavan. Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on jo useita juurikaskoneyhtiöitä.

Kuusirivinen Holmer-nostokone kulkee hassusti peppu vinossa lokakuisessa auringonpaisteessa Mynämäen Mietoisten kylässä. Massiivinen kone miehenkorkuisine renkaineen kulkee ajokoira-asennossa eli etu- ja takapyörät noudattavat eri ajouraa.

Juurikasta nousee maasta vinhaa tahtia, sillä ajonopeus on tämänsyksyisissä erinomaisissa nosto-olosuhteissa seitsemisen kilometriä tunnissa. Kasvustosta riippuen puolessa tunnissa 20 tonnin säiliö on täynnä makeaa tavaraa.

Nostonopeus voi vaihdella merkittävästi. Hyvissä olosuhteissa juurikasta nostaa reilussa tunnissa hehtaarin verran, märkyyden tai rikkaruohoisuuden vuoksi voi saman alan nostamiseen kulua kolmekin tuntia.

”Tänä syksynä on ollut ilo työskennellä säiden puolesta. Nostojen alkaessa syyskuun lopussa oli vielä paikoin märkiä paikkoja, mutta lokakuun edetessä kelit sen kun paranivat. Kun maa on liki pöllyävän kuivaa, on juurikaskin puhdasta”, koneenkuljettaja Jani Kiuru kertoo.

Kiuru on yksi juurikkaannostoon erikoistuneen Kone-Vakka Oy:n ajomiehistä, Holmer-kuljettaja jo toisessa polvessa, sillä hän on perinyt ajomiehen paikan isältään.

Nostosesonki on vain muutamia viikkoja, ja sen vuoksi ajomiehet tekevät pitkää päivää aamuvarhaisesta iltamyöhään, ja usein kone kulkee ksenonvalojen loisteessa myös öisin, jotta juurikkaat saadaan ajallaan korjattua.

MARJA HEIKKILÄ, teksti
JORMA HEIKKILÄ, kuvat

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2015 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli