Selkeä, konstailematon rakenne, ei mitään erikoisuuksia. Lopputuloksena on toimintavarma navetta, jossa eläimillä on hyvä olla ja isäntäväen on hyvä tehdä töitä. Sellainen valmistui Huittisiin Jarmo Nurmelle.

Uuden navetan keskiössä ovat tietysti eläimet ja tilan väki. Jarmo Nurmen uuden navetan avajaisissa lokakuun alussa jätämme isännän kuitenkin ensin vastaanottamaan tervehdyksiä ja kierrämme muutaman rakentamisessa tiukasti mukana olleen juttusilla kysymässä, miltä tämä työmaa on tuntunut.

DeLavalin laitemyyjää Olli Mikkolaa Nurmen navetan yksinkertaiset ratkaisut miellyttävät.

”Tähän on valittu hyväksi koettuja ratkaisuja. Vaikka esimerkiksi toimisto- ja muut aputilat ovat melko pienet, ne on tarkkaan harkittu. Huomaa, että tässä on tehty itselle hyvä työpaikka”, Mikkola kehuu.

Navetassa yksi robotti hoitaa lypsyt. Robotissa on automaattinen solunseuranta. Joka lypsyllä joka lehmältä mitataan solumäärät. Höyryhuuhtelujärjestelmä desinfioi vedinpesukupin ja nännikupit jokaisen lypsyn jälkeen estäen bakteerien siirtymisen lehmästä toiseen.

”Vapaa ilmanvaihto tuli yleisesti käyttöön 5–6 vuotta sitten, nyt se tuntuu olevan jo oletus uusissa navetoissa. Täällä tulee olemaan hieno ilma”, Mikkola sanoo.

Hän kertoo, että vuonna 2014 heiltä tilattiin yli 70 sinistä lypsyrobottia. Tänä vuonna ei päästä yhtä suuriin tilausmääriin, koska investointitukipäätökset siirtyivät loppuvuoteen.

”Kyllä robotti on se juttu. Nykyisten jo olemassa olevien lypsyasemien omistajista valtaosa on pyytänyt tarjousta automaattilypsyyn siirtymisestä.”

SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2015 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös Maatilan Pellervon E-arkistosta osoitteesta www.pellervo-e-lehdet.fi.

 

Jaa artikkeli