Paijan tilateurastamon possu on parissa vuosikymmenessä vakiinnuttanut paikkansa hämäläisissä ja pirkanmaalaisissa ruokapöydissä. Kasvava kiinnostus lähiruokaan on tuonut menekkiin toivotun piristysruiskeen.

Puolensataa kesäpossua kurkkii makasiinin ovelta ja saman tien koko kööri tömistää kohti Koivulehdon tilan isäntää Juha Paijaa. Teuraskokoisten possujen rynnistys on hurjan näköistä, mutta onneksi sähköaita erottaa herkuttelemaan saapuvat possut ruuantuojasta.

Hangollinen härkäpavun varsia saa aikaan possulaumassa riemukkaan pöhinän ja rehuannos on äkkiä riivitty parempiin suihin.

”Ulkopossuja meillä on ensimmäistä kertaa, ja olen tyytyväinen kokeiluun. Siat ovat olleet terveitä ja ruokahalu on lähes kyltymätön. Hyvin ovat myös kasvaneet”, isäntä sanoo.

Sitä vastoin kuluttajien kiinnostus ulkoilevia kesäpossuja kohtaan ei ole ollut ihan odotusten mukaista, sillä vain reilu neljännes possuista oli syksyllä varattu.

Kesäisen vihreästä laitumesta ei ole enää ripettäkään, sillä possulauma on maiskuttanut jokaisen ruohotupsun ja päätteeksi tonkinut maasta juurakotkin. Näiden puuhien lisäksi iloisen possun elämään kuuluu tietysti piehtarointi kuralävessä. Hyvinvoinnista viestittävät napakasti kippuralla olevat saparot.

MARJA HEIKKILÄ, teksti
JORMA HEIKKILÄ, kuvat

Lue koko juttu marraskuun 2015 painetusta Maatilan Pellervosta.

Jaa artikkeli