Säilörehumaissi korjattiin Hyvä Sato -lohkolta 14. lokakuuta ensimmäisten pakkasten jälkeen.
Myöhäisestä kasvukaudesta johtuen Hyvä Sato -kilpailun tulokset saadaan vasta vuodenvaihteen jälkeen. Ruista ja ohraa lukuun ottamatta sadonkorjuu venyi lokakuulle.
Hyvä Sato -lohkoilta korjattiin tänä vuonna viimeisinä kasveina Luomuinstituutin speltti ja Bernerin kakkosjoukkueen säilörehumaissi.
Viikin opetus- ja tutkimustilan tilanhoitajan Miika Kahelinin mukaan maissi kasvoi mukavasti eikä kesä loppunut siltä kesken. Tähkät ehtivät täyttyä.
”Ne olivat ihan täynnä jyvää ja jyvät oli jopa vähän kovettuneita. Suositus on, että maissi korjattaisiin ensimmäisten pakkasten jälkeen. Niin tehtiinkin ja sato korjattiin 14. päivä lokakuuta. Neljän–viiden päivän päästä pakkasista kasvusto oli ehtinyt jo tummua ja oli vähän ränsistyneen näköinen. Maissi ilmeisesti kerää sokeria vielä saatuaan kylmää.”
SILJA VUORI, teksti
MIIKA KAHELIN, kuva
Pohjois- ja Keski-Suomen luomutuotanto painottuu vahvasti nurmiviljelyyn. ProAgrian ja Luonnonvarakeskuksen hanke tekee lajikekokeita ja kehittää viljelytekniikkaa, jotta tuotantoa saadaan monipuolistettua.
Markku Weckman kyllästyi ja väsyi niittämään rikkakasvipesäkkeitä siimaleikkurilla. Hommaan piti kehittää toimiva kone.
Koivistonkulman luomutilan hiutaleista ja jauhoista tiedetään jyvän jokainen vaihe kylvöstä lautaselle asti. Myllytuotteet kulkevat kuluttajille verkkokaupan kautta. Tuoreus on taattua, sillä valmistus tapahtuu vasta tilauksen jälkeen.
Kosteikolla voidaan korjata ojituksella muokattua luontaista peltoekosysteemiä. Vierelän tilalla ajatus kosteikosta lähti peltomaan kunnostuksen tarpeesta. Pellolle perustettu kosteikko on tuonut mukanaan monia hyötyjä.
Viljankuivaus on energiasyöppö, jota ei kannata ruokkia tarpeettomasti.