Ennätyssateinen kesä ja tavallista heikompi nurmisato näkyvät poron ostorehun kasvavana kysyntänä ensi talvena. Rehun puutteen takia porokarjoja joudutaan paikoin pienentämään.

Poroja joudutaan myymään syksyllä tavallista enemmän, jotta rehut riittäisivät talveksi. Näin arvioi poromies ja lampaankasvattaja Alpo Laitila Sodankylästä.

Kovilla kasvumailla nurmirehusato ja korjuu onnistuivat kohtuullisesti. Suurimmat satovaikeudet ovat olleet etenkin kylmillä ja pehmeillä suopelloilla. Puutteellisten kasvutekijöiden takia jopa yhdeksän porotilaa kymmenestä kärsii viimevuotista heikommasta sadosta.

Kosteutta oli liikaa ja lämpöä liian vähän, jolloin ravinnonotto ja kasvu olivat tavallista hitaammat.

”Yhtä matalia kasvukauden lämpösumman kertymiä on nähty Lapissa vain kaksi kertaa viimeisten 30 vuoden aikana”, Luonnonvarakeskuksen projektipäällikkö Rauno Kuha Rovaniemeltä summaa.

Nurmien alakulo sai alkunsa jo kasvukauden alussa. Kun nurmen kasvu myöhästyy alkukesästä viikolla, se aiheuttaa satoon usean viikon viivästyminen syksyllä. Nurmen kasvun kannalta toivottavaa ovat viileät toukokuut, jolloin nurmi pensottuu hyvin.

”Ja jos kesäkuu olisi lämmin, pensoittunut nurmi kasvaisi nopeasti, jolloin sadostakin tulisi runsas.”

”Sadosta ei riitä myytävää”

Nurmisato on saattanut romahtaa jopa kolmanneksen verran tiloilla, jotka eivät keskity huippusadon tuottamiseen.

”Tiloilla, jotka ovat uusineet peltojaan, ja joilla ojitus sekä pellon pinnan muotoilu ovat kunnossa, ei sato ole paljonkaan normaalikesää heikompi”, Laitila sanoo.

KARI LINDHOLM, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta joulukuun 2015 Maatilan Pellervon Eläin-liitteestä. Tilaajan voit lukea sen myös Maatilan Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli