Italialaissyntyinen Loreno Dalla Valle on luonut Suomeen perheyrityksen, joka ostaa, käsittelee ja myy luonnonsieniä ja marjoja. Sen tärkein myyntituote on herkkutatti, josta suurin osa menee Italiaan.

Pohjois-Karjalasta ponnistanut yritys on laajentanut toimintaansa vähitellen ympäri Suomen. ”Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Kun herkkutattia saadaan Suomessa normaalisti 300 000–500 000 kiloa, saatiin satoa nyt vain kymmenesosa siitä määrästä”, toteaa Loreno Dalla Valle, 59, Dalla Valle Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja; mies, jota kutsutaan tattikeisariksi.

”Toisin oli huippuvuonna 2003. Ostimme silloin herkkutattia 1,1 miljoonaa kiloa. Tatteja ei ollut silloin muualla Euroopassa, joten ostajat tulivat meidän ovelle ja jouduin lopulta myymään ei-oota.”

Dalla Vallen mukaan Kiihtelysvaaran Heinävaaran keruupisteen pihalla oli jo aamulla kilometrin pituinen jono poimijoita, jotka toivat tatteja myytäväksi.

”Jotkut keräsivät kolmesataa kiloa tatteja parissa tunnissa. Ostin niitä silloin jopa 80 000 kiloa päivässä. Nostin pankista perjantaina 750 000 euroa käteistä, mutta rahat loppuivat jo lauantaina. Loput poimijat saivat palkkionsa vasta, kun pääsin taas maanantaina pankkiin.”

Tavanomaisena sienivuonna Italiaan lähtee sieniaikaan 20–30 tattirekkaa ja hyvinä vuosina 50. Ennätysvuonna 2003 Italiaan lähti kaikkiaan 84 rekkaa.

”Tattisesonki kesti silloin kuusi viikkoa; elokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Herkkutatteja oli niin paljon, että keskityimme keräämään vain ensimmäisen ja toisen luokan sieniä”, Dalla Valle muistelee.

”Onneksi sain suhteiden kautta järjestettyä monia asioita, kuten lisäkuljetuksia ja pakastetilaa, kun ihmiset auttoivat. Silloin en ollut vielä valmis hommaan, mutta sen jälkeen on kapasiteettia kehitetty paljon.”

Loreno Dalla Valle tapasi suomalaisen vaimonsa Italiassa ja muutti Suomeen vuonna 1983. Sitä ennen hän oli työskennellyt Italiassa poliisiupseerina mafian vastaisessa työssä. Puoliso Marketta Dalla Valle työskentelee lastenlääkärinä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

 
Sienisato vaihtelee suuresti eri vuosina, mutta sesonkiaikana Dalla Vallen perheyrityksessä tehdään pitkää päivää myöhään yöhön. Loreno Dalla Valle Polvijärven Sotkuman vastaanottopisteessä tyttäriensä Zelian (vas) ja Zaran kanssa.

Uusi sukupolvi jatkaa

Tänä päivänä Dalla Valle on Suomen suurin luonnonsienialan yritys ja Euroopan suurin herkkutattien ostaja. Perheyrityksessä ovat mukana lisäksi tyttäret Zelia, 29, ja Zara, 24. Perheeseen kuuluu myös Zaran kaksosveli Lauri, 24, joka tunnetaan menestyneenä jalkapalloilijana.

Kauppatieteitä Joensuussa opiskellut Zelia valmistui kolme vuotta sitten ja vastaa Dalla Vallen yrityksessä markkinoinnista, ostoista ja myynnistä.

Pikkusisko Zara opiskelee Joensuussa psykologiaa, mutta työskentelee tarvittaessa yrityksessä. Hän vastaa ostoista ja paikallisten vastaanottopisteiden ostajien perehdytyksestä, mikä tarkoittaa asiakaspalvelua, kassan käyttöä sekä sitä, miten sieniä ostetaan ja minkä laatuisia.

Lisäksi yrityksessä työskentelee italialainen Marco Elisacci, jonka vastuulla on tuotanto ja tuotekehitys.

”Toimimme ensimmäiset kaksitoista vuotta vain Pohjois-Karjalassa. Aloimme vasta sitten pikkuhiljaa laajentaa toimintaa. Tätä nykyä meillä on kaikkiaan 70 ostopistettä, joista viimeiset kymmenen ovat tulleet vuoden sisällä”, toteaa Loreno Dalla Valle. Hän asuu itse perheineen Kontiolahdella Joensuun kupeessa.

”Lähes puolet ostopisteistä sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Tattien keruu kattaa miltei kaikki Pohjois-Karjalan kylät, mikä tarkoittaa 4 000–5 000 poimijaa. Täällä Pohjois-Karjalassa on hyvin vahva sienikulttuuri. Metsäsienisadosta kerätään talteen 30 prosenttia, kun luku muualla on vain kaksi prosenttia.”

RIITTA SAARINEN, teksti
ANTTI SARAJA, kuvat

Lue koko juttu tammikuun 2016 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea sen myös Maatilan Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli