Lypsyrobotilla varustetun nykyaikaisen navetan ei välttämättä tarvitse maksaa miljoonaa euroa, vaikka niin usein väitetäänkin. Maitovaltuuskunnan perustama Tyyppinavetta-hanke tuotti runsaasti käytännön tietoa rakentamiskustannusten minimoimiseksi. Hanke myös seurasi viiden erilaisen pilotti-investoinnin toteutumista eri puolilla Suomea.

Nykyaikaisissa navetoissa ei ole kysymys mistään näpertelystä. Siksi kannattaa tutustua jo toteutettuihin ratkaisuihin kameran kanssa. Ideat avautuvat usein parhaiten kuvia katsellessa, ja pidempi aikajänne tuo päätöksille tarvittavaa syvyyttä.

”Nyt olisi hyvä aika rakentaa, koska Suomessa on lama ja kustannuksissa voi säästää”, Tyyppinavetta-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toiminut sysmäläinen maidontuottaja Pekka Lestinen pelkistää nykytilanteen.

Lestisen viisi tärkeintä neuvoa uuden navetan pystyttäjille ovat hyvä suunnittelu ja aikataulutus, osaava työnjohto, kilpailuttaminen ja kustannuskuri.

”Valtion tarjoama investointituki ja -avustus ovat yhteensä noin puolet navetan kustannuksista. Mutta etenkin hyvinä aikoina kustannukset helposti nousevat ja hyöty pienenee. Paljon on osaamisesta, ammattitaidosta ja tuuristakin kiinni”, Lestinen kertoo. Investoinnin takaisinmaksuun realistinen aikajänne on 15–20 vuotta.

MAUNO-MARKUS KARJALAINEN, teksti

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2016 Eläin-lehdestä. Tilaajana löydät sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli