Virtalan tilan nuori yrittäjäpariskunta on onnistunut luomaan omannäköisensä tuotantosuunnan ilman jätti-investointeja. Luomulihaan ja hunajaan erikoistuneella tilalla uskotaan lujasti tulevaisuuteen.

Komea, lähes 800-kiloinen Eino-sonni pitkine sarvineen tuijottaa tulijaa tukka silmillä lehmärouvat ympärillään. Muutaman kuukauden ikäiset vasikat nahistelevat haastaen toinen toisiaan leikkimieliseen puskemisturnaukseen.

Kelpaa näiden Virtalan tilan highland-nautojen märehtiä laitumellaan, sillä mäeltä avautuu näkymä Vehmersalmen Roikanjärvelle.

Paikka on juuri sopiva emolehmien kasvatukseen, sillä tilakeskuksen ympärillä on yllin kyllin vehreää laidunta. Ylämaankarja on erittäin säänkestävä. Paksun nahkansa ja turkkinsa vuoksi sitä voi laiduntaa ympärivuotisesti Kuopion leveysasteellakin.

Highland Cattle on alun perin skotlantilainen rotu, jota käytetään pääosin emolehmä- ja lihantuotantoon. ”Naudat ovat erittäin terveitä ja säyseitä. Tämä ylämaankarja sopii erityisen hyvin luomutuotantoon, sillä sille riittää korsirehuruokinta. Viljaa käytetään ainoastaan makupaloina”, Virtalan tilan yrittäjäpariskunta Mervi ja Jani Metros kertoo.

Hitaasti kasvava, tummaa ja aromikasta pihvilihaa tuottava rotu käyttää saamansa ravinnon tehokkaasti hyväkseen. Voimaperäisellä ruokinnalla eläin lihoo, liha rasvoittuu ja highlandin lihalle ominainen maku ja koostumus kärsivät. Emolehmille liian ravinteikas ruokavalio saattaa puolestaan aiheuttaa hedelmällisyyshäiriöitä.

MARJA HEIKKILÄ, teksti ja kuvat

Lue koko juttu painetusta helmikuun 2016 Eläin-liitteestä. Tilaajana voit lukea sen myös e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli