Kuituhamppua jalostava HempRefine etsii lisää hampunviljelijöitä. Tavoitteena on kasvattaa viljelyalaa hallitusti nykyisestä 200 hehtaarista jopa kaksinkertaiseksi.

Tuotantopäällikkö Henri Mattila HempRefinestä toteaa, että kuituhampputuotteiden kysyntä kasvaa sitä mukaa, kun tietoisuus niiden saatavuudesta leviää. HempRefine erottelee hampun varressa olevan kuidun ja puumaisen päistäreen. Kuitua käytetään muun muassa biokomposiiteissa, eristeissä, akustiikkapaneeleissa ja kasvualustoissa. Päistäreestä suurin osa menee hevosten kuivikkeeksi.

”Meillä on nyt runsaat 30 sopimustuottajaa. Teemme sopimuksia Keski-Karjalassa, Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Yritämme pitää viljelykeskittymät sopivan tiiviinä, joten näiltä alueilta etsimme lisää viljelijöitä”, Mattila sanoo.

Sopii viljelykiertoon

Kuituhamppu sopii lähes jokaisen tilan viljelykiertoon. Sillä on hyvä esikasviarvo. Tutkimuksissa vehnä on seuraavana vuonna tuottanut huomattavasti paremman sadon. Tämä on Mattilan mukaan todettu myös käytännössä.

Lue koko juttu maaliskuun 2016 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös Maatilan Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

SAARA LIESPUU, teksti

Jaa artikkeli