Omassa kenttälaboratoriossa tehtyjen analyysien perusteella Sastamalan ympäristöön perustettu viljelijärinki tietää heti puinnin jälkeen, millaista tavaraa on tuotettu. Laadun pystyy osoittamaan ostajalle; ei myydä bulkkia, vaan laatukauraa nimeltä FarmTopOats.

Kun viljan laatu on heti tiedossa, logistiikka tehostuu. Kuormat eivät kulje turhaan eikä tule palautuksia, kun laatu ei kelpaa. Jos jo etukäteen näkee, ettei tavara kuivauksen jälkeenkään kelpaa elintarvikkeeksi tai rehuksi, sen eteen on turha polttaa öljyä tai haketta; energiakäyttöön pilaamasta laadukasta tavaraa.

Kustannustehokkuus parantaa oman viljelyn kannattavuutta.

Laatukaura kuuluu parhaille pelloille

Valtakunnallinen kauran keskisato oli viime vuonna 3 500 kiloa hehtaarilta. Ei oikein kuulosta superkasvilta, jonka hyvistä ominaisuuksista on kiinnostuttu myös ulkomailla!

”Kaurassa on kyllä satopotentiaalia – mtta sitä on perinteisesti viljelty huonoilla mailla. Jos kauran kylvää priimapellolle ja panostaa viljelyyn esimerkiksi riittävällä typpilannoituksella, satoa tulee kuusi tonnia että heilahtaa”, sastamalalainen viljelijä Seppo Pietilä toteaa.

Vieressä komppaa toinen saman pitäjän viljelijä, Markku Välimäki: ”Tiedän useampia tiloja, jotka Sastamalan alueella ovat saaneet seitsemääkin tonnia hehtaarilta.”

”Kauralajikkeita on olemassa runsas joukko. Lajikeominaisuuksissa sekä sadontuottokyvyn että kemiallisen koostumuksen osalta lajikkeissa on suuria eroja. Tulisi oppia, että lajikevalinnalla on merkitystä. Se korostuu etenkin kun tuotetaan raaka-ainetta elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudelle”, sanoo Luonnonvarakeskuksen laboratoriopäällikkö Veli Hietaniemi.

SAARA LIESPUU, teksti ja kuva

Lue koko juttu maaliskuun 2016 painetusta Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät sen myös Maatilan Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli