Rinteelän tilan uusi navetta on osoittanut toimivuutensa. Alkuvaikeudet nujerrettiin ensimmäisenä käyttövuotena ja nyt tuotantomittarit osoittavat selvästi ylöspäin.

Yrittäjäpari Johanna ja Antti Heinonen ovat tilalle syksyllä 2014 valmistuneeseen robottinavettaan tyytyväisiä.

”Tuskin tekisimme juuri mitään toisin, jos aloittaisimme navetan suunnittelun nyt. Tällä hetkellä taloudelliset paineet ovat kovat, mutta uskomme silti maidontuotannon tulevaisuuteen”, Heinoset toteavat.

Navettaratkaisu on onnistunut: lehmäliikenne sujuu ja eläimet oppivat nopeasti käymään robotilla. Painovoimainen ilmavaihto toimii eikä ilmanala ole muuttunut tammikuun pakkasillakaan kosteaksi ja sumuiseksi. Navetta on osoittautunut myös oletetun helppohoitoiseksi.

”Ainahan on jotain säädettävää ja parannettavaa niin rakenteissa kuin omissa työkäytännöissäkin, mutta varsinaista korjausta tarvitaan ainoastaan juottovasikoiden osaston ilmanvaihtoon vetoisuuden vähentämiseksi. Siihen en ole tyytyväinen”, Johanna sanoo.

MARJA HEIKKILÄ, teksti
JORMA HEIKKILÄ, kuvat

Lue koko juttu painetusta huhtikuun 2016 Eläin-liitteestä. Tilaajana löydät sen myös Maatilan Pellervon e-arkistosta osoitteessa www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli